Jump to content

Ustavni sud odbio tužbu Radovana Ortynskog


Zex

Ustavni sud odbio je danas ustavnu tužbu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog protiv rješenja Upravnog suda kojim je kao nedopuštena odbačena njegova tužba na odluku Hrvatskog sabora o razrješenju s dužnosti glavnog državnog odvjetnika.[PRBREAK][/PRBREAK]Odbijanju ustavne tužbe protivio se jedino sudac Milan Vuković jer se nije složio s postupanjem Ustavnog suda.

 

Ustavni sud je, naime, nedavno odbacio kao preuranjenu ustavnu tužbu Ortynskog koju je tom sudu direktno podnio protiv odluke Sabora o razrješenju.

 

Ortynski je smatrao da se ne radi o upravnom aktu, a mi smo ga uputili na Upravni sud koji je tužbu odbacio utvrdivši odluka Sabora uistinu nije upravni akt, rekao je Vuković.

 

Sutkinja Jasna Omejec kazala je da u prethodnoj odluci nema ništa sporno jer je tada ustavna tužba odbačena kao preuranjena, budući da Ortynski nije isrcpio dopušteni pravni put.

 

Ustavni sud nije ukinuo rješenje Upravnog suda jer ga smatra zakonitim. Ortynski, naime, nije uvjerio Upravni sud, ni nakon što je izvan roka dopunio tužbu, da su mu odlukom Sabora o razješenju povrijeđena ljudska prava. Upravni sud, stoga, tužbu nije smatrao zahtjevom za zaštitu ljudskih prava nego, s obzirom na rok podnošenja, podneskom za pokretanje upravnog spora.

 

Upravni sud je potom tužbu odbacio jer akt protiv kojeg je podnesena nije upravni akt. Ustavni je sud danas takvo rješenje i potvrdio, odbivši tužbu Ortynskog kao neosnovanu.

 

Vuković je podržao stajalište Ortynskog da je Hrvatski sabor pogriješio kada je umjesto njegove ostavke prihvatio prijedlog Vlade o razrješenju. Na temelju toga Ortynski nije samo razriješen s dužnosti glavnog državnog odvjetnika, već je, kako tvrdi, izgubio i "pravo na rad" jer nije mogao ostati u državnom odvjetništvu, što bi mogao u slučaju da je prihvaćena ostavka.

 

Ustavni sud obustavio je postupak za ocjenu ustavnosti prošlogodišnje vladine Odluke o uvođenju radne obveze liječnicima jer nakon što je Vlada početkom ove godine ukinula radnu obvezu liječnicima više ne postoje pretpostavke za ustavnosudsko postupanje.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija