Jump to content
Sign in to follow this  

Ustavni sud požurio Općinski sud u Zadru


Zex

Ustavni sud je zbog nerazumno dugog trajanja parnice za smetanje posjeda u zadarskom Općinskom sudu odredio oštećenom naknadu od 4.500 kuna, ne prihvaćajući opravdanje suda da zbog brojnosti predmeta i odsutnosti sudaca u četiri godine nema presude.[PRBREAK][/PRBREAK]Općinskom sudu u Zadru naređeno je i da prvostupanjsku presudu u parnici koju je 1999. pokrenuo B. T. iz Zadra donese u najkraćem roku, najkasnije za šest mjeseci.

 

Ustavni sud je ocijenio da se radi o jednostavnom sudskom sporu koji je trebalo hitno riješiti jer je zbog smetanja posjeda zatražena i privremena mjera.

 

Pregledom sudskog spisa utvrđeno je da od kraja 1999. do polovine ove godine, ali ni nakon toga, sud uopće nije postupao.

 

U očitovanju zadarskog Općinskog suda obrazlaže se da je sudac I. D., koji je bio zadužen za predmet, u kolovozu prošle godine imenovan sucem tamošnjeg Trgovačkog suda, a sudac Z. Z., koji je preuzeo njegovu referadu, je neposredno prije stupanja na dužnost odlukom predsjednika Vrhovnog suda preraspoređen na rad u Općinski sud u Pagu.

 

Novog suca čeka referada od 360 parničnih predmeta u građanskom odjelu, a od 14 sudaca samo ih devet radi, dok su ostali odsutni po raznim osnovama, kaže se u očitovanju zadarskog suda.

 

Ustavni sud nije uvažio organizacijske i kadrovske probleme zadarskog suda kao opravdanje za nerazumno dugo suđenje, zaključivši da je nepostupanjem suda povrijeđeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku.

 

HINA

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...