Jump to content

Ustavni sud: Referndum o prihvatilištu za azilante neustavan


Zex

Ustavni sud odbio je kao neustavnu odluku Gradskog vijeća Oroslavja za raspisivanjem referenduma na kojemu su se stanovnici naselja Slatina trebali izjasniti o namjeri MUP-a da u bivšoj vojarni uredi prihvatilište za azilante.[PRBREAK][/PRBREAK]Odluka o raspisivanju referenduma donesena je u travnju prošle godine, a Ustavni sud smatra da bi izjašnjavanje građana o prihvatilištu za azilante bilo neustavno, jer nije riječ o pitanju u nadležnosti lokalne samouprave.

 

Ustavni sud ističe da predstavničko tijelo lokalne samouprave, odnosno gradsko vijeće, može raspisati referendum samo o pitanjima iz svog samoupravnog djelokruga, što nije odluka o organizacija prihvatilišta za tražitelje azila.

 

Referendum se, prema odluci oroslavskog Gradskog vijeća, trebao održati 23. svibnja prošle godine, no njegovo je održavanje desetak dana ranije obustavio Središnji državni ured za upravu.

 

Zahtjev za ocjenom ustavnosti raspisivanja referenduma Ustavnom je sudu podnijela Vlada, a prihvaćanjem vladina prijedloga Ustavni je sud potvrdio i osnovanost odluke o obustavi provođenja referenduma.

 

Vlada je istaknula da, osim što nije imalo ovlasti za raspisivanje referenduma, Gradsko vijeće u osporenoj odluci nije niti pravilno formuliralo referendumsko pitanje jer se građani na njega nisu mogli izjasniti odlučivanjem "za" ili "protiv".

 

U odluci, naime, stoji da se "referendum provodi radi izjašnjavanja građana o namjeri MUP-a za organizaciju prihvatilišta za tražitelje azila u Slatini u prostoru bivše vojarne", ali ta tvrdnja nije uobličena u referendumsko pitanje.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija