Jump to content

Ustavni sud ukinuo imunitet članovima DSV-a


Zex
 Dijeli

Ustavni sud je članovima Državnog sudbenog vijeća (DSV) ukinuo imunitet, odnosno odredbu Zakona o DSV-u koja im je taj imunitet omogućavala.[PRBREAK][/PRBREAK]Ustavni suci jednoglasno su, kao neustavnu, ukinuli zakonsku odredbu kojom je od 1993. uveden i uređen imunitet članova DSV-a.

 

Naime, Ustav u kojemu su izričito navedeni dužnosnici koji imaju imunitet nije predvidio to pravo i za predsjednika i članove DSV-a. Zaključili su da je osporenom odredbom zakonodavac neustavno proširio krug osoba koje imaju imunitet, pa je odredbu ukinuo.

 

Ustavni suci ustvrdili su i da se imunitet za članove DSV-a ne može izvesti niti iz članka Ustava kojim je uređen imunitet sudaca.

 

Odluka o ukidanju imuniteta donesena je devet godina nakon što je Bjelovarčanin Anton Jelić podnio prijedlog za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti sporne odredbe i pet godina nakon što je Ustavni sud pokrenuo taj postupak.

 

Prema hrvatskom Ustavu, imunitet imaju saborski zastupnici, predsjednik Republike, suci i suci Ustavnog suda.

 

Ustavni suci ukinuli su i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o homologaciji vozila iz siječnja ove godine jer ga je donio ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo koji za to nije bio ovlašten. Odlukom suda Pravilnik prestaje važiti 1. lipnja ove godine.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija