Jump to content

Ustavni sud ukinuo zabranu rada trgovina nedjeljom


Zex

Ustavni sud ukinuo je Izmjene i dopune Zakona o trgovini iz listopada prošle godine kojima je bio zabranjen rad trgovina nedjeljom.Za ukidanje zabrane glasovalo je osmero ustavnih sudaca, a protiv je bilo petero.[PRBREAK][/PRBREAK]Odluka će stupiti na snagu s danom objave u Narodnim novinama.

 

Ustavni sud ocijenio je da su neustavni propisi kojima je bitno ograničen rad trgovina nedjeljom jer se njima zadiralo u ustavom zajamčenu jednakopravnost na tržištu, jednakost pred zakonom i vladavinu prava.

 

Ustavni sud nije osporio pravo zakonodavca da uređuje radno vrijeme trgovina, no smatra da brojni izuzeci navedeni u Izmjenama i dopunama Zakona o trgovini nisu u skladu s ustavnopravnim standardima.

 

Prema spornim zakonskim odredbama nedjeljom su mogle raditi samo trgovine koje imaju do 200 četvornih metara poslovnog prostora i koje prodaju pretežno prehrambene proizvode, te one koje su za to dobile dozvolu.

 

Prijedloge za ocjenu ustavnosti Izmjena i dopuna Zakona o trgovini podnijeli su općina Stupnik, sedam trgovačkih lanaca i dvojica Osječana.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija