Jump to content

Utjecaj Konvencije o ljudskim pravima na rad sudaca i odvjetnika


Zex

Suci i državni odvjetnici u svakodnevnom bi radu trebali primjenjivati Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te se u tom smislu dodatno educirati i usavršavati, jedan je od zaključaka okruglog stola na temu "Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i njezin utjecaj na svakodnevni rad sudaca i državnih odvjetnika".[PRBREAK][/PRBREAK]Okrugli stol, koji se održava u Novinarskom domu, organiziran je u okviru twinning projekta CARDS 2003 koji, u cilju edukacije i stručnog usavršavanja državnih odvjetnika, financira EU.

 

Skup je okupio 30-tak predstavnika sudbene vlasti, a na njemu hrvatski, francuski i španjolski stručnjaci iznose svoja iskustva u primjeni Konvencije te njezinu utjecaju na zakonodavstvo i svakodnevnu praksu u radu sudaca i državnih odvjetnika.

 

Okrugli stol otvorila je državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić koja je istaknula da je zaštita ljudskih prava i sloboda jedan od najboljih pokazatelja demokratičnosti i vladavine prava pojedine države, zbog čega je, kaže, nužno stalno stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika o načelima Konvencije.

 

Napomenula je da je nedavno u Bruxellesu počeoscreening za poglavlje "Pravosuđe i temeljna prava", pa se stoga, istaknula je, rasprava o Konvenciji te poštivanju sudske prakse Europskog suda za ljudska prava i Europskog suda pravde, kao preduvjeta pristupanja Hrvatske EU, može promatrati i kroz kontekst približavanja Uniji.

 

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel kazao je da Državno odvjetništvo puno očekuje od edukacije o primjeni Konvencije.

 

"Naš je prioritet kazneni progon i sankcioniranje počinitelja kaznenih djela i zaštita imovine građana, ali u svom radu moram paziti da pritom ne dođe do povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda", rekao je Novosel.

 

Okrugli stol zajednički su organizirali izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj, Državno odvjetništvo i Pravosudna akademija, čija je ravnateljica Štefica Stažnik kazala da je Konvencija "živući pravni instrument koji ovisi o sudskoj praksi", te da je stoga izuzetno bitno da suci i državni odvjetnici stalno prate praksu Europskog suda za ljudska prava.

 

Projekt CARDS 2003 vrijedan je 1,2 milijuna eura, a njime EU želi pomoći stručno usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika u Hrvatskoj.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija