Jump to content

V. Pusić: Svrha države je zaštititi ljudska prava


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 19. listopada 2009. (Hina) - HNS-ova kandidatkinja za hrvatsku predsjednicu Vesna Pusić danas je ustvrdila kako je glavna svrha države zaštititi ljudska prava, ali da u nas država po tom pitanju ne radi što bi trebala.[PRBREAK][/PRBREAK]"U Hrvatskoj nema jasne ideje koja je uloga države niti koncepta javne vlasti, a nije jasna ni ideja što su to temeljna ljudska prava", kazala je Pusić na tematskom susretu s novinarima pod nazivom "Licem u lice s predsjednicom o temama ljudskih prava".

 

Pritom je navela primjer škverova gdje se, kako je rekla, korupcionaška politika direktno razbija o egzistencije ljudi.

 

"Je li normalno igrati se s time i slati škverove na natječaj s namjerom da natječaj padne", pitala je Pusić navodeći kako je još 2006., kada je bilo i povoljnije vrijeme za prodaju škverova, predlagala da se prijave fondu Europske unije namijenjenom za prekvalifikaciju i zbrinjavanje radnika.

 

"Radnici su tako mogli dobiti mikro kredite ili novac za prekvalifikaciju, a ovako su dovedeni pred gotov čin", kazala je Pusić navodeći kako država nerijetko ignorira takve probleme, a petlja se gdje joj nije mjesto, kao primjerice u odluku hoće li netko zamrznuti oplođeno jajašce ili ne.

 

Pusić tu ocjenjuje da bi zabrana abortusa bila direktna dozvola ilegalnim abortusima što je, naglašava, zločin prema ženama.

 

Građani bi, dodaje, trebali biti zaštićeni od paternalističke vlasti koja se nameće da bi donosila odluke koji pripadaju u privatnu sferu.

 

Pusić se osvrnula i na dodatno pravo glasa manjinama ističući kako se zauzima da manjine mogu imati i politički glas i dodatni glas za predstavnika svoje manjine sve dok se ocjenjuje da u društvu postoji diskriminacija.

 

Što se tiče ustavnih promjena vezanih za pitanje referenduma, Pusić je ocijenila da će prihvatiti prijedlog Vlade ako se predložene izmjene prošire i na parlamentarne izbore. "Elektorat za referendum ne može biti drugačije određen od elektorata za izbore", ocijenila je i dodala će s SDP-om dogovoriti prijedlog za reviziju Zakona o popisu birača i Zakona o prebivalištu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija