Jump to content

Varaždin - prvi grad sa sređenim zamljišnim knjigama


Zex

VARAŽDIN, 13. ožujka 2007. (Hina) - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin danas se u Varaždinu sastala s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, koji ju je izvijestio o pilot-projektu Svjetske banke po kojemu se u tom gradu provodi elektronička obrada podataka zemljišnih knjiga.[PRBREAK][/PRBREAK]"Danas je u Hrvatskoj gotovo više od 70 posto zemljišno-knjižnih uložaka prepisano u elektronički oblik i oko 30 posto verificirano, no krajnji je rezultat elektronička zemljišna knjiga u kojoj će u cijelosti biti usklađeni katastarski i zemljišno-knjižni podaci po obliku, broju i površini čestice sa stanjem vlasništva", rekla je Lovrin.

 

Zahvaljujući tom projektu, napomenuo je Čehok, Varaždin bi u proljeće iduće godine trebao postati prvi grad koji će imati potpuno sređene sve podatke koji se tiču gruntovnice i katastra.

 

Prilikom obilaska sudske zgrade, koja je u vrlo lošem stanju i neprimjerena za rad suda, ministrica je istaknula da su "sudovi u Varaždinu uredni što se tiče rješavanja sudskih problema, no u zgradi su nužne intervencije, pa će ministarstvo odmah reagirati kako bi se obavili nužni popravci".

 

Kasnije će se, dodala je, napraviti procjena potrebnih ulaganja da bi postojeća ili neka druga zgrada, ako bi se išlo u izgradnju nove, bila primjerena pravosuđu.

 

Ministrica se osvrnula i na mogućnost preseljenja Okružnog zatvora u Varaždinu na drugu lokaciju.

 

Zatvor se nalazi uz sudsku zgradu, a ministrica smatra da preseljenje nije nužno budući da je riječ o zatvoru u kojem su pritvorenici i osuđenici do šest mjeseci zatvora.

 

"Hrvatska ima problem prekapacitiranosti, ali kaznionica zatvorenog tipa, poput onih u Glini i Lepoglavi. Zato se proširuju kapaciteti u Glini, radi se i na projektu proširenja zatvorske bolnice i zatvora u Zagrebu, a u planu je i gradnja kaznionice u Šibeniku. I u Varaždinu je prekapacitirano, ali gradnjom kaznionica na drugim mjestima i ovaj će se zatvor rasteretiti i ostati prvenstveno za pritvorenike", rekla je Lovrin.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija