Jump to content

Vijeće EU-a o održivim mirovinama i rodnoj ravnopravnosti


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Države članice EU-a trebale bi zajedno raditi na kreiranju održivih mirovinskih sustava, rekao je mađarski ministar za nacionalne resurse Miklos Rethely u intervjuu objavljenom na portalu mađarskog predsjedništva EU-a.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministar je intervju dao uoči sastanka Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i pitanja potrošača u ponedjeljak na kojem će glavne teme biti reforma europskih mirovinskih sustava i revizija Europskog pakta za rodnu ravnopravnost iz 2006. te izvješće EK o rodnoj ravnopravnosti.

 

"Mirovinski sustavi suočeni su s nekoliko izazova koji opravdavaju i čine korisnim usklađeno i planirano djelovanje", kazao je Rethely, istaknuvši kao najvažnije starenje stanovništva i globalnu financijsku i gospodarsku krizu.

 

"Radimo na tome da pronađemo relevantne zajedničke točke u tim izazovima i zajedničke odgovore na njih. Mislim da imamo dobre šanse", dodao je.

 

Ministar je istaknuo da je Zelena knjiga EK o mirovinskim sustavima u EU pokazala da nema konačnih odgovora na to pitanje te da nijedna mirovinska reforma ne može biti završena jednom za uvijek.

 

"Poruka je da je potrebno stvoriti dobre temelje za zdrav i stabilan mirovinski sustav, a za to je potreban odgovarajući pristup nekim pitanjima izvan mirovinskih sustava", kazao je, navevši kao primjer odgovarajuću razinu zaposlenosti, odgovarajuće plaće, fleksibilno tržište rada, neprekidanje radnog staža i cjeloživotno obrazovanje.

 

Kada je riječ o reviziji Europskog pakta o rodnoj ravnopravnosti, ministar je kazao da će Vijeće odlučiti koje je napore potrebno poduzeti na tom području u idućih deset godina, s posebnim naglaskom na zaštitu žena od nasilja.

 

Europska komisija u novom izvješću o rodnoj ravnopravnosti zaključuje da jaz između spolova i dalje postoji, unatoč stanovitom napretku zadnjih godina.

 

Izvješće donosi i analizu situacije Romkinja u Europi, pitanju kojem mađarsko predsjedništvo posvećuje posebnu pozornost, kazao je ministar.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija