Jump to content

Vijeće za elektroničke medije: HTV, RTL i Nova TV krše zakon


Zex
 Dijeli

Sve tri nacionalne televizije - HTV, RTL i Nova TV prekršile su zakonske odredbe o emitiranju promidžbenih poruka, ustvrdilo je Vijeće za elektroničke medije koje će zbog toga protiv televizijskih postaja podnijeti prekršajne prijave.[PRBREAK][/PRBREAK]"To je tek početak", kazao je predsjednik Vijeća Denis Peričić na konferenciji za novinare najavljujući oštrije mjere za sve koji će kršiti Zakon o elektroničkim medijima. Tim su zakonom za kršenje odredbi o emitiranju promidžbenih poruka, odnosno nezakonito zarađivanje reklamiranjem predviđene novčane kazne i do milijun kuna.

 

Peričić je ustvrdio kako se današnje sankcije mogu shvatiti kao opomene te da će kazne biti znatno oštrije ako se prekršaji ponove.

 

Jednotjednim istraživanjem televizijskih programa, od 15. do 22. rujna, Vijeće je utvrdilo da je Nova TV objavljivala 20 posto više reklama od dozvoljenog te ih emitirala i u informativnoj emisiji, što je također nezakonito.

 

HTV i RTL su, prema tvrdnjama Vijeća, objavljivali prikrivene komercijalne sadržaje, iako nisu prekoračili odredbe o trajanju reklama.

 

RTL se tako tereti da je promidžbene spotove emitirao bez da ih je jasno odvojio od drugih dijelova programa, a HTV da je u jednom prilogu o telekomunikacijama, emitiranom u više informativnih emisija, u kadru prikazala mobitel jedne tvrtke.

 

Zakonom je predviđeno da javna televizija u sat vremena može imati devet minuta reklama, dok komercijalne televizije u istom vremenu mogu objaviti 12 minuta promidžbenih poruka.

 

Zbog kršenja odredbi o reklamiranju Vijeće je izreklo opomene i Televiziji Moslavina i Gradskom radiju-Radio 042 Varaždin.

 

Najoštrije je osudilo i epizodu RTL-ovog "Big Brothera" u kojem je jedan od natjecatelja pjevao fašističku pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" te izrazilo nezadovoljstvo zbog prikazivanja scena eutanazije peradi bez prethodnog upozorenja gledateljima.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija