Jump to content

Vilnius: započinje s radom Europski institut za ravnopravnost spolova


Mrljavac

ZAGREB, 20. lipnja 2010. (Hina) - Europski institut za ravnopravnost spolova, nova europska agencija sa sjedištem u litavskoj prijestolnici Vilniusu, službeno će početi s radom u ponedjeljak, najavljuju europski mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]Institut je svečano otvoren u prosincu prošle godine, ali tada još nije bio u potpunosti ekipiran.

 

Radi se o prvoj europskoj agenciji koja će biti smještena u Litvi, a drugoj koja će se otvoriti u nekoj od bivših komunističkih zemalja.

 

Europski parlament je još 2006. prihvatio prijedlog Vijeća EU-a o osnivanju Europskog instituta za ravnopravnost spolova, za čije je sjedište izabran Vilnius. Financiranje osigurava Europska komisija, a proračun iznosi 52,5 milijuna eura za razdoblje od 2007.-2013.

 

Cilj mu je poduprijeti djelovanje drugih institucija EU-a i država članica u promicanju ravnopravnosti između žena i muškaraca te u borbi proti spolne diskriminacije.

 

Na svečanosti, institut će naglasiti važnost ravnopravnosti spolova u Europi i predstaviti područja svog rada. Događaj će imati dva dijela, kulturni u nedjelju i konferenciju koja će se održati u ponedjeljak.

 

Na konferenciji će se govoriti o nekim najvažnijih izazovima za ravnopravnost spolova u Europi, uključujući prioritete Europske komisije na polju ravnopravnosti, iskustvu Španjolske u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama te nekim primjerima dobre prakse u Europi.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija