Jump to content

Vlada: beneficirani staž za pomorce


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 14. travnja 2011. (Hina) - Vlada je danas predložila amandman na izmjene Pomorskog zakonika kojim uvodi tzv. beneficirani radni staž za pomorce, pa bi se ubuduće pomorcima svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računalo kao 15 mjeseci staža.[PRBREAK][/PRBREAK]Pomorci bi u starosnu mirovinu mogli s navršenih 60 godina života i 15 godina staža na brodu, predlaže Vlada amandmanom na izmjene Pomorskog zakonika koje su već u saborskoj proceduri.

 

Vodili smo računa o težini posla pomoraca, a činjenica je i da 70 posto pomoraca starijih od 60 godina ne može ishoditi potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti za rad pomoraca, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

 

Predloženi je amandman na tragu onoga što su pomorci tražili. To će se odnositi na 13.000 pomoraca u međunarodnoj plovidbi i na 4.000 pomoraca u nacionalnoj plovidbi, istaknula je.

 

Vlada je danas osnovala i radnu skupinu koja u idućih tjedan dana treba razmotriti, prije svega pravne aspekte inicijative hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

 

Ideju da se pozicija Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji osnaži kroz ustavni zakon iznijeli su na nedavnom sastanku s premijerkom predstavnici udruga branitelja i Vlada je tu inicijativu prihvatila, podsjetila je premijerka. Stoga radna skupina u kojoj su, uz premijerku Kosor, i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, ministar obrane Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, do iduće sjednice Vlade treba predložiti kako tu inicijativu realizirati.

 

Premijerka Kosor upozorila kako smo često svjedoci da se hrvatski branitelji na određeni način diskriminiraju, ako ih se, kaže, optužuje da je dio njih stekao taj status zahvaljujući političkoj korupciji.

 

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila i da će sa 1,1 milijun kuna iz državnog proračuna pomoći u saniranju posljedica nuklearne nesreće u Černobilu, odnosno sudjelovat na donatorskoj konferenciji koja će se 19. travnja 2011. održati u Kijevu u povodu obilježavanja 25. godišnjice nuklearne nesreće u Černobilu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija