Jump to content

Vlada: dodatak na mirovine ulazi u iznos mirovine


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Hrvatska vlada na današnjoj je sjednici predložila dopune Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o dodatku na mirovine kojima će se od početka iduće godine omogućiti integriranje dodatka na mirovinu u iznos mirovine kao njezina sastavnog djela.[PRBREAK][/PRBREAK]Po dosadašnjim zakonskim rješenjima, dodatak na mirovinu koji se kreće između četiri i 27 posto od pripadajuće mirovine isplaćivao se kao zasebno primanje. U srpnju ove godine bilo je oko 300.000 korisnika s prosječnom svotom dodatka od 351 kune mjesečno, rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

 

Taj dodatak ima značajni učinak na materijalnu i socijalnu sigurnost umirovljenika koji su to pravo ostvarili od 1999. do danas, a osobito onih koji mirovinu ostvaruju od 1. siječnja 2010., na temelju plaća ostvarenih tijekom čitavog radnog vijeka.

 

Određivanje i isplaćivanje dodatka kao zasebnog primanja dovelo je do razlika među korisnicima mirovina, iako nema razloga da to primanje bude u drugačjem pravnom režimu od mirovine, kazao je Popijač.

 

Ministar je također istaknuo kako su se s predloženim dopunama suglasili svi socijalni partneri, kao i predstavnici umirovljenika.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija