Jump to content

Vlada donijela uredbe o javnoj nabavi


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 19. siječnja 2012.(Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedloge uredbi o objavama i nadzoru javne nabave koje bi, zajedno s novim Zakonom o javnoj nabavi, trebale smanjiti prostor za korupciju i netransparentnost, te osigurati primjenu EU standarda i sniziti cijenu javne nabave.[PRBREAK][/PRBREAK]Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je kako bi se time trebalo spriječiti ponavljanje slučaja "jedne od najvećih državnih kompanija" koja je odbijala suradnju s razvojnim bankama jer su one tražile transparentnost natječaja.

 

S druge strane, HAC je surađivao s razvojnim bankama, ali je zloupotrijebio njihova sredstva, kazao je Čačić u razgovoru s novinarima nakon sjednice.

 

"Zato ih i imamo po zatvorima", rekao je Čačić o čelnicima nekih državnih kompanija u kojima su cijene pojedinih projekata "eksplodirale" za 50, 100, pa i 400 posto.

 

Također je upozorio da bi u idućih 15 dana Vlada trebala razmotriti sve uredbe koje su u pripremi kako bi se mogao donijeti državni proračun. Ne možemo ozbiljno pristupiti racionalizaciji sustava ako ministri ne znaju okvire u kojima se kreću, kazao je Čačić.

 

Ministrica za zaštitu okoliša i prirode Mirela Holy apelirala je da se pri postupcima javne nabave vodi računa o ekološkoj komponenti, posebice pri nabavi automobila koji bi trebali zadovoljavati kriterije prihvatljivosti za okoliš.

 

Vlada je danas također odobrila Državnom izbornom povjerenstvu 17 milijuna kuna za naknade osobama koje će raditi u odborima za provedbu referenduma o ulasku u EU.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.



Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija