Jump to content

Vlada o uvođenju instituta osobnog bankrota


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Cilj uvođenja instituta osobnoj bankrota je razviti sustav koji će prezaduženim građanima, koji više ne mogu plaćati svoje obveze, omogućiti da reprogramiraju svoje obveze ili im omogućiti novi početak, a vjerovnicima omogućiti ravnomjerno namirenje njihovih tražbina, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je uvojila polazne osnove za uvođenje instituta osobnog bankrota.[PRBREAK][/PRBREAK]Osobni će se bankrot, kako je objašnjeno, moći provesti nad imovinom fizičkih osoba kad postane jasno da netko u razumnom roku nije u stanju plaćati svoje novčane obveze ili je njegov dug u odnosu na njegovu imovinu tako visok da je jasno kako svoje obveze neće moći plaćati ni u višegodišnjem razdoblju.

 

Taj će institut omogućiti da prezaduženi građanin - dužnik sredi svoje financije kroz neformalna tijela, komore, savjetovališta, centre za mirenje ili kroz formalna (sudska) tijela da se s vjerovnicima dogovori o mogućnostima refinanciranja svoga duga, objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

 

Uz građane koji će sami moći pokrenuti postupak stečaja nad svojom imovinom to će moći učiniti i njihovi vjerovnici, primjerice banke ili kartičarske kuće, svi kod kojih se zadužio.

 

Po podacima iz polaznih osnova, zaduženost građana kod banaka je u samo pet godina, od 2003. do kraja 2008. porasla za 230 posto, sa 55 milijardi kuna na 126,5 milijardi kuna.

 

Osobni bankrot, koji će se provoditi pred sudovima, imat će i za dužnike i vjerovnike najskuplje i najozbiljnije posljedice, čime se potiče sporazumno i obzirno rješavanje sporova, kazao je Bošnjaković.

 

U tom će se postupku imenovati povjerenika koji će voditi postupak, a ako se građanin i njegov vjerovnik nisu u stanju dogovoriti oko povjerenika, njega će odrediti sud s liste registriranih izmiritelja, odvjetnika, sudskih vještaka ili sl.

 

Povjerenik će također stranke pozvati na dogovor na neformalnim tijelima, a ako one to ne uspiju postići u roku tri do šest mjeseci, podnijet će sudu listu svih vjerovnika i dužnikovih obveza, ali i plan po kojem će se osobni bankrot dovršiti.

 

Nakon toga sud će saslušati vjerovnike i dužnika i odlučiti hoće li se povjerenikov plan provesti, hoće li dužnik i dalje osobno upravljati imovinom i financijama ili će se možda dogoditi i otpis dugova.

 

Bošnjaković je najavio da će nakon današnjeg usvajanja smjernica posebna radna skupina pripremiti zakonski tekst o osobnom bankrotu.

 

Zakon će, predviđeno je, propisati i vođenje registra potrošača, odnosno dužnika koji su u stečaju, s obzirom da se osobni bankrot nad istim dužnikom se može provesti slijedećih deset godina.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija