Jump to content

Vlada: Odvjetnicima Gotovine po 20.000 eura mjesečno


Ane
 Dijeli

Hrvatska Vlada Gotovininoj će obrani plaćati mjesečno 20 tisuća eura po odvjetniku, neoporezivo, a troškove koje će branitelji imati podmirivat će prema podnesenim računima, doznali smo iz izvora u Vladi koji je htio ostati neimenovan. U slučaju Ante Gotovine Vlada je očito spremna plaćati obranu i dopustiti financiranje kroz zakladu. Njegova će obrana raspolagati većim iznosima nego ostali, a on će imati i američkog odvjetnika[PRBREAK][/PRBREAK]Na isti su način plaćani dosadašnji honorari, a to znači da su tako plaćani i branitelji Markača i Čermaka. Riječ je o oko 240 tisuća eura godišnje, a iznos je utvrđen prema honoraru koji plaća Haaški sud iz svojeg proračuna. Pritom treba istaknuti da se honorari koji se ostvaruju u Haagu ne oporezuju jer je riječ o, u stvari, radu za UN, koji je osnivač Haaškog suda.

 

No, kako Haaški sud odbija plaćati obranu svim optuženima, ovisno o njihovoj financijskoj sposobnosti, i kako se, nakon promjene sustava prema kojemu se plaćaju obrane, a koji rangira obrane prema zahtjevnosti predmeta, to se plaćanje iz proračuna Vlade očito smatra sigurnijim izvorom.

 

Dodatno, uzme li se u obzir da je Haaški sud odbio plaćati obranu Ademiju u cijelosti, jer Ademi posjeduje vikendicu, što su na Sudu procijenili vrednijom imovinom, jasno je zašto su obrane optuženih sklonije financiranju iz proračuna Vlade, a ne Haaškog suda.

 

Govoreći o plaćanju i pomoći obranama optuženih Čermaka, Markača i Gotovine, glasnogovornik Vlade Ratko Maček ponovio nam je kako će Vlada “svim optuženima pružati jednaku logističku pomoć, kao i pomoć u pristupu dokaznom materijalu i arhivskoj građi”, ne želeći komentirati informaciju o iznosu od 20 tisuća eura.

 

Iz drugog smo izvora doznali da je riječ o tom iznosu i da je u stvari sustav ustanovljen za prijašnjih vlada kada je država plaćala obrane pojedinim optuženicima, a u skladu s honorarima Haaškog suda. Jednom uspostavljen iznos honorara nastavljen je kroz sve ostale vlade.

 

U slučaju Ante Gotovine, Vlada je očito spremna plaćati obranu i dopustiti dodatno financiranje kroz zakladu, pa će njegova obrana raspolagati s puno većim iznosima nego obrane optuženih Markača i Čermaka, no on će u svojem braniteljskom timu imati i američkog odvjetnika Grega Kehoea čiji bi honorar mogao biti veći od spomenutih.

 

Vladina odluka mogla bi biti donesena još ovoga tjedna, pa bi time postupak akreditiranja Gotovininih odvjetnika u Haagu mogao prijeći u završnu fazu.

 

Haaški predmeti se rangiraju u tri skupine, zavisno od složenosti, a najjednostavniji predmeti odvjetnicima donose prihod neznatno viši nego što se zarađuje u hrvatskim postupcima.

 

Prihodi u najsloženijim predmetima su puno isplativiji za odvjetnike, ali zahtijevaju brojnu i sposobnu ekipu. Prema novim odredbama Haaškog suda branitelj kojega izabere optužena osoba može biti plaćen iz sredstava Suda ako zadovoljava kriterije koje postavlja Haaški sud. Ključni kriteriji su sedmogodišnja praksa u kaznenim predmetima, poznavanje jednog od jezika suda te potvrda nadležne odvjetničke komore da se protiv odvjetnika ne vodi nikakav postupak.

 

Za svaki predmet se određuje proračun kojim odvjetnici raspolažu i pokrivaju troškove obrane, ali novac ne dobivaju odjednom nego u nekoliko rata. No, kako postoje i faze u postupku, tako i novac namijenjen za određeni postupak ovisi o tim fazama. U predraspravnoj fazi, što je recimo opis za trenutno stanje predmeta protiv Gotovine, te Čermaka i Markača, branitelji dobivaju određeni proračun.

 

U trenutku kada počinje zastupanje pred sudskim vijećem odvjetnici se plaćaju prema procijenjenim satima za koje se pretpostavlja da će potrošiti na pripremu obrane. U toj raspravnoj fazi postoji određena razlika u cijeni odvjetnika određena njihovim iskustvom u odvjetništvu, a satnica se kreće od 80 pa do 110 dolara. Posljednja, žalbena faza također se plaća određivanjem proračuna za obranu i ta isplata ide kroz nekoliko rata.

 

(Jutarnji.hr)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.



Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija