Jump to content

Vlada predložila izmjene Zakona o sigurnosti prometa


Mrljavac

ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Hrvatska je Vlada s današnje sjednice Saboru uputila izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima, u skladu s odlukom Ustavnog suda, predlaže ukidanje odredbe po kojoj se vozač koji je počinio neki prometni prekršaj, a imao je do 0,5 promila alkohola u krvi kažnjavao i za taj prekršaj i za tu količinu alkohola u krvi.[PRBREAK][/PRBREAK]Ustavni je sud u travnju ove godine ukinuo odredbu po kojoj se vozače koji su u organizmu imali do 0,5 promila alkohola, ako bi počinili koji drugi prekršaj, bili kažnjavani za taj prekršaj, ali i za vožnju s tom količinom alkohola u organizmu.

 

Izmjene pak predviđaju da se više za dopuštenu razinu do 0,5 promila alkohola u organizmu vozači više neće kažnjavati za tu razinu alkohola, dok će se sve iznad te razine novčano kažnjavati.

 

Po iznijetim podacima, od početka ove godine do danas u Hrvatskoj je u prometu poginulo 356 osoba, što je gotovo 40 posto manje nego u istom razdoblju 2008. godine.

 

Prošle je godine u prometu smrtno stradalo ukupno 548 osoba, što je, kako je rečeno, prvi put od 1965. godine da je broj poginulih na godišnjoj razini pao ispod 600.

 

Vlada je Saboru predložila i da potvrdi ugovor o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke (EIB) kojim bi se, umjesto iz državnog proračuna, zajmom EIB-a od 200 milijuna eura financirala domaća komponenta već odobrenih projekata koji će se sufinancirati iz pretpristupnih fondova EU (ISPA i IPA) .

 

Ukupni troškovi tih projekata procijenjeni su na 816,5 milijuna eura, a pritom će EIB putem zajma financirati domaću komponentu u iznosu 200 milijuna eura, 593,2 milijuna eura će biti sredstva europskih fondova dok će se preostalih 23,3 milijuna eura osigurati iz drugih izvora financiranja, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

 

Zajam EIB-a je na 25 godina uz pet godine počeka, a rok njegova korištenja je do kraja rujna 2015. godine.

 

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila akcijski plan hrvatskog turizma u idućoj godini, a koji predviđa niz novih aktivnosti na međunarodnim tržištima pod geslom „Dođi u Hrvatsku“, mjere za domaće tržište pod nazivom „Ostani u Hrvatskoj“, te mjere za turistički nerazvijena područja kroz novi program „Upoznaj Hrvatsku“.

 

Mjere iz akcijskog plana predviđaju uz ostalo programe za međunarodna tržišta koja uključuju organizirani zračni prijevoz u glavnoj sezoni te u pred i posezoni, a na domaćem tržištu primjerice ponudu domaćih agencija za školska putovanja, program za umirovljenike „Zlatne godine“, a predviđa i pokretanje uspostave središnjeg pretraživača hrvatske turističke ponude.

 

Hrvatski turizam je u ovoj godini bio iznad prosjeka Europe, a 2011. suočit ćemo se s jakom konkurencijom i na nama je da branimo našu poziciju, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs.

 

Vlada je uredbom utvrdila i kako će se računati posebna naknada za okoliš radi nestavljanja biogoriva na tržište, a ministar gospodarstva Đuro Popijač vjeruje kako će plaćanje te naknada utjecati na distributere da na tržište stavljaju potrebne količine biogoriva kako bi Hrvatska do 2020., kako se obvezala, i imala 10 posto ukupne potrošnje goriva iz zelenih izvora.

 

To će potaknuti i interes investitora, kazao je Popijač navodeći da je danas jedna ekipa investitora iz Irske bila na razgovoru, a zainteresirani su za izgradnju pogona za proizvodnju bioetanola.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija