Jump to content

Vlada prihvatila izmjene zakona o prometnoj sigurnosti


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 19. svibnja 2011.(Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se taj zakon usklađuje s odlukom Ustavnog suda o ukidanju odredbe članka 199. kojim je bilo predviđeno da se vozač kažnjava ako počini neki drugi prometni prekršaj i za vožnju s koncentracijom alkohola do 0,5 promila.[PRBREAK][/PRBREAK]Budući da je tolika koncentracija inače dopuštena, ustavni je sud ukinuo odredbu s obrazloženjem da kumulativno kažnjavanje nije u skladu s Ustavom, kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

 

Isto tako, ustavni sud u odluci predlaže da međunarodna vozačka dozvola vrijedi tri umjesto dosadašnjih pet godina, dodao je.

 

Vlada je također prihvatila izmjene zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe i uputila ih u hitnu proceduru.

 

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je kako se time osigurava dodatan i pojačan nadzor sredstava političkih stranaka i pojedinaca koji imaju ulogu u političkom životu ne samo tijekom predizbornih kampanja nego i u ostalo vrijeme.

 

Ministar uprave Davorin Mlakar napomenuo je kako je izmjena rezultat konačnih pregovora s Europskom komisijom koja je zatražila pojačan nadzor financiranja stranaka i pojedinaca i tijekom godine, odnosno i onda kad nije vrijeme izbora.

 

Stoga se predlaže da državno izborno povjerenstvo nadzire i godišnje financijsko poslovanje i financijska izvješća političkih stranaka, nezavisnih zastupnika, zastupnika nacionalnih manjina i nezavisnih članova predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave.

 

Premijerka Kosor podsjetila je na sjednici da je danas 20. obljetnica referenduma o samostalnosti Hrvatske koji je poslužio kao podloga za pokretanje postupka razdruživanja iz bivše SFRJ i, kasnije, međunarodnog priznanja samostalne Hrvatske.

 

Važno je podsjetiti se na to u trenutku kad Hrvatska završava pregovore kako bi postala ponosnom 28. članicom Europske unije (EU), rekla je Kosor.

 

Vjerujem da će hrvatski građani, kao i prije 20 godina, na referendumu glasovati za europsku budućnost, gospodarski napredak i stabilnost, i tako završiti povijesni pothvat stvaranja samostalne države kao dostojne članice EU-a, istaknula je Kosor.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija