Jump to content
Sign in to follow this  

Vlada prihvatila nacionalni program za Rome


Zex

Za provedbu nacionalnog programa za Rome, kojega je prihvatila hrvatska Vlada, država će u idućoj godini trebati osigurati 19,4 milijuna kuna.[PRBREAK][/PRBREAK]Cilj je tog programa na sustavan način pomoći Romima kako bi poboljšali uvjete života, istaknuo je potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

 

Po popisu stanovništva iz 2001. u Hrvatskoj je 9463 Roma, a po nekim procjenama u Hrvatskoj ih živi 30 do 40 tisuća.

 

Romi su, kaže Simonić, u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama značajno marginalizirani u gotovo svim društevnim i javnim djelatnostima, uvjeti u kojima žive lošiji su od prosječnih uvjeta većinskog stanovništva i drugih nacionalnih manjina.

 

Nacionalni program razrađuje mjere koje trebaju pomoći uključivanju Roma u društveni i politički život, očuvati njihovu tradicijsku kulturu, potaknuti odgoj i obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu i socijalnu skrb.

 

Posebna se pažnja pridaje odgoju i obrazovanju Roma, pa program predviđa uključivanje romske djece u redovne programe dječjeg vrtića, a ako nisu uključeni do pete godine uključivanje u predškolske programe gdje bi učili hrvatski jezik, razvijali hingijenske i radne navike.

 

Program predškole bio bi dnevni, trajao bi tri sata, a za njega bi država iduće godine izdvojila 1,6 milijuna kuna.

 

Posebne se mjere predviđaju i za osnovnu i srednju školu kako bi se potaknulo da što veći broj Roma završi srednjoškolsko obrazovanje.

 

Vlada je prihvatila i operativnu razradu programa razvoja malog gospodarstva od 2003. do 2006. godine.

 

U protekle tri godine u malom je gospodarstvu realizirano više od 8,5 tisuća projekata u iznosu višem od 5,3 milijarde kuna, rekao je zamjenik ministra obrta, malog i srednjeg poduzetništva Ivan Knok.

 

Hina

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...