Jump to content

Vlada prihvatila prijedlog izmjena Zakona o trgovini


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 21. srpnja 2011. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog izmjena Zakona o trgovini kojima se ukidaju odredbe koje ograničavaju radno vrijeme trgovina.[PRBREAK][/PRBREAK]Pozivajući se na odluku Ustavnog suda u vezi zabrane rada nedjeljom, Vlada je iz zakona izbrisala odredbe koje su se odnosile na radno vrijeme prodavaonica tijekom tjedna i nedjeljom, a ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač ustvrdio je da se time zapravo nije dogodilo ništa novo.

 

Ništa novoga nije doneseno u tom zakonu osim što je potvrđena praksa koja se primjenjivala od odluke Ustavnog suda iz 2009. godine, izjavio je Popijač novinarima nakon sjednice.

 

To znači da prijedlog zakona i dalje jednako tretira sve blagdane koji su definirani kao državni praznici, a poslodavci, kao i dosad, određuju radno vrijeme trgovina kako im odgovara, kazao je Popijač. Dodao je kako su takav prijedlog podržale sve sindikalne središnjice osim Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

 

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever ocijenio je pak u izjavi novinarima kako je tim prijedlogom Vlada opet pogodovala poslodavcima, omogućivši im da sami određuju radno vrijeme trgovina, što će se, po običaju, slomiti na leđima zaposlenih.

 

Ispada da će poslodavci sami moći odlučivati kako će trgovine raditi, pa ako treba i 24 sata, kaže Sever. Oni bi pritom trebali voditi računa o odredbama Zakona o radu kada je riječ o radnom vremenu, ali dosad su se te odredbe često kršile, napominje predsjednik NHS-a.

 

Izmjenama Zakona o trgovini Vlada želi zaoštriti borbu protiv sive ekonomije i nelojalne tržišne utakmice te dodatno ukloniti barijere koje su opterećivale tu djelatnost, rečeno je na sjednici.

 

Prijedlogom se proširuju odredbe o nepoštenom trgovanju, proširuje se krug osoba koje mogu obavljati djelatnost trgovine, uvode se kaznene odredbe za građane koji bez legaliteta prodaju robu izvan prodavaonica ili prodaju proizvode koji se ne smiju prodavati na otvorenim prostorima i sl.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija