Jump to content

Vlada Saboru uputila nove zakonodavne prijedloge


Ane
 Dijeli

Hrvatska Vlada je u četvrtak sa sjednice održane u Dubrovniku u saborsku proceduru poslala prijedlog zakona o turističkom zemljištu.Vlada je sa sjednice u Dubrovniku Saboru poslala i prijedloge novih zakona o reviziji i računovodstvu.[PRBREAK][/PRBREAK]Po tom prijedlogu zemljište u kampovima koje nije procijenjeno u postupku pretvorbe i privatizacije postalo bi vlasništvo države, a zemljište hotela i turističkih naselja koje nije ušlo u njihov temeljni kapital vlasništvo lokalnih jedinica.

 

Prema procjenama Hrvatskog fonda za privatizaciju, samo u kampovima nije procijenjeno i uneseno u temeljni kapital više od 22 milijuna četvornih metara, a dodaju li se tomu i hoteli i turistička naselja ukupna se površina procjenjuje na gotovo sto milijuna četvornih metara.

 

Predloženim zakonom zemljište će trajno ostati u vlasništvu države, a dugoročno će se osigurati prihodi, naglasio je ministar mora i turizma Božidar Kalmeta.

 

Kod turističkog zemljišta hotela i turističkih naselja zakonski prijedlog predviđa da bi hotelske i turističke tvrtke mogle postati samo vlasnici zemljišta ispod građevina i samih građevina, dok bi preostalo zemljište na koje imaju pravo korištenja i koje nije procijenjeno postalo vlasništvo lokalnih jedinica.

 

Koncesije bi se u kampovima davale najviše do 30 godina, a njome bi se stjecalo pravo obavljanja djelatnosti, korištenja građevina u kampu, te pravo građenja.

 

Država i lokalne jedinice pak turističko bi zemljište davale u koncesiju putem javnog natječaja, a kod prihoda od koncesija predviđeno je da polovica ide Fondu za naknadu oduzete imovine, a preostalih 50 posto dijelile bi država, županija i lokalna jedinica (svaka po trećinu).

 

Vlada je sa sjednice u Dubrovniku Saboru poslala i prijedloge novih zakona o reviziji i računovodstvu.

 

Reviziju bi, prema novom zakonu, mogla obavljati revizorska društva i samostalni revizori, a za to bi morali dobiti i dozvolu Hrvatske revizorske komore, nove stručne organizacije koja bi se po zakonu osnovala.

 

Reviziji bi jednom godišnje podlijegali financijski izvještaji svih dioničkih društava, komanditnih i društava s ograničenom odgovornošću čiji ukupni prihod prelazi 30 milijuna kuna, banke, osiguravajuća društva, investicijski i miroviski fondovi i sl. Procjenjuje se da bi revizijom bilo obuhvaćeno oko 3.200 trgovačkih društava, od čega 1.469 dioničkih društava.

 

Novi zakon o računovodstvu predviđa primjenu Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (MSFI), kao prirodnog slijeda korištenja nekadašnjih međunarodnih računovodstvenih standarda.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija