Jump to content

Vlada: ukidanje umanjenja djeci branitelja bez oba roditelja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatska je Vlada s današnje sjednice predložila zakonske izmjene kojima bi se omogućilo da sto djece poginulih hrvatskih branitelja bez oba roditelja primaju obiteljsku mirovinu bez dosadašnjeg umanjenja za deset posto.[PRBREAK][/PRBREAK]Vlada je to predložila kroz izmjene Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, a koje bi stupile na snagu 1. listopada ove godine.

 

Zakonom o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima od 1. su srpnja prošle godine sve te mirovine više od 3.500 kuna smanjene za 10 posto, a od tog su smanjenja bili izuzete samo mirovine hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida s oštećenjem organizma od sto posto te mirovine koje su temeljem posebnih zakona ostvarili zaposlenici u Istarskim ugljenokopima Tupljak i radnici profesionalno izloženi azbestu.

 

Vlada predlaže da od tog 10-postotnog smanjenja sada budu izuzete i obiteljske mirovine djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja.

 

Smatramo da je to potrebno, humano, pravedno, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

 

Radi se o sto djece poginulih hrvatskih branitelja koja su bez oba roditelja, a na godišnjoj bi razini za provedbu zakona u proračunu trebalo osigurati milijun kuna.

 

Vlada je na današnjoj sjednici potvrdila dodatak memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita vezanih uz švicarski franak, koji je premijerka Kosor jučer potpisala s predstavnicima najvećih banaka, a koji predviđa fiksiranje tečaja franka na 5,8 kuna, dok bi razlika između tog fiksnog i tržišnog tečaja išla u odgođeno potraživanje na koje bi se, nakon šest mjeseci, obračunavala naknada od najviše 3,95 posto.

 

„Mislim da smo se dobro dogovorili“, kazala je premijerka ističući kako se dogovorenim uspjelo postići smanjenje rate.

 

Ovisno o visini rate, novim mjerama kao i mjerama dogovorenim u lipnju (mogućnost odgode i produljenja roka otplate) smanjenje rate može biti od 10 do 30 posto, naglašava Kosor.

 

Napominje i kako treba imati na umu da smo u tržišnom gospodarstvu te da se, uz mađarsku, jedino hrvatska vlada uključila u rješavanje položaja građana koji imaju kredite u švicarskim francima, ali i da se, za razliku od mađarskog modela, uspjelo pronaći rješenje koje neće ići na teret poreznih obveznika.

 

"Bez Vlade ovog dogovora ne bi bilo", kazala je premijerka pozivajući građane koji žele iskoristiti dogovorene mjere da se jave svojim bankama.

 

Vlada je Saboru predložila i izmjene Zakona o porezu na dohodak prema kojima bi se donja granica kamatne stope za fizičke osobe smanjila za jedan postotni bod, sa 4 na 3 posto. Riječ je o minimalnoj kamatnoj stopi koja se može zaračunati stanovništvu, odnosno na sve kamate niže od toga građanima se obračunava porez na dohodak.

 

Saboru su predložene i izmjene Zakona o tržištu plina, a njima se predlaže u zakonsku odredbu pretočiti uredbu koja Vladi omogućuje da, na određeno vrijeme, propiše najvišu razinu cijene plina za povlaštene kupce, odnosno za poduzetnike, izuzev velikih potrošača plina, a u cilju zaštite gospodarskih interesa i osiguranja konkurentne cijene plina.

 

Vlada je tu uredbu donijela početkom ovog mjeseca, a tada je, zbog višekratnog povećanja cijene plina za povlaštene potrošače, cijenu plina za njih ograničila na 2,13 kuna po prostornom metru.

 

Saboru je upućen i prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, a Vlada je podržala i projekt Financiranje vodno-komunalne infrastrukture. Procijenjena vrijednost tog projekta je 150 milijuna eura, a u njegovu bi financiranju zajmovima u jednakim iznosima od po 75 milijuna eura financirale Europska investicijska banka i Razvojna banka Vijeća Europe.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija