Jump to content

Vlada uputila Saboru paket zakona vezanih uz sudstvo


Ane
 Dijeli

Hrvatska Vlada uputila je u četvrtak Saboru paket zakona vezanih uz sudstvo, koji bi trebali pridonijeti efikasnijem sudstvu. Između ostalog, predlaže se podjela Općinskog suda u Zagrebu na dva suda, osnivanje pravosudne inspekcije i stegovnog vijeća, uvođenje imovinskih kartica, prihvaćanje Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te druge novine.[PRBREAK][/PRBREAK]Vlada je na sjednici održanoj u Čakovcu predložila da se Općinski sud u Zagrebu, najveći sud u državi s 56 sudaca i 726 službenika i namještenika, podijeli u dva - Općinski građanski i Općinski kazneni. Građanski sud nastavio bi raditi na sadašnjoj adresi, a kazneni će započeti s radom po završetku zgrade suda u Selskoj.

 

Novi zakonski tekst o sudovima predviđa niz novina koje bi, tvrdi ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, trebale pridonijeti efikasnijem sudstvu. Razrađuje se tako i načelo "suđenja u razumnom roku", odnosno u zakon unosi odredba o dodjeljivanju predmeta sucima u drugim sudovima radi donošenja odluke u razumnom roku.

 

Novine zakona su i uvođenje glasnogovornika sudova, pravosudne inspekcije, te podataka o imovinskom stanju sudaca koji bi stupanjem na dužnost bili dužni podnijeti imovinsku karticu s podatcima o imovini i prihodima, te imovini bračnog druga i maloljetne djece.

 

Zakon će omogućiti i spajanje prekršajnih i općinskih sudova, a ti će pilot projekti poslužiti i kao provjera za donošenje odluke o racionalizaciji mreže sudova. Bit će to i dio reforme pravosuđa čiji će se prijedlog uskoro naći pred Vladom.

 

Izmjenama Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) uvodi se Stegovno vijeće koje će provoditi stegovne postupke, a imalo bi tri člana. Odluku o stegovnoj odgovornosti sudaca donosio bi DSV, pri čemu ne bi bilo vezano prijedlogom stegovnog vijeća.

 

Suci protiv kojih se vodi stegovni postupak za to bi vrijeme dobivali polovicu plaće.

 

Vlada je prihvatila Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji poručivši da se nasilje u obitelji neće tolerirati. Kaznena djela nasilja u obitelji sudovi će morati rješavati po žurnom postupku. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor upozorila je na porast nasilja u obitelji - 2001. zabilježena su 442, a 2004. čak 1.463 kaznena djela nasilnog ponašanja u obitelji.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija