Jump to content

Vlada: uredba o registru državne imovine


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Agencija za upravljanje državnom imovinom uspostavit će i voditi registar državne imovine - popis dionica i udjela u trgovačkim društvima te nekretnina u vlasništvu države, odnosno zavoda i drugih pravnih osoba čiji je osnivač država, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je donesena Uredba o registru državne imovine.[PRBREAK][/PRBREAK]Po podacima koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, država ima dionice i vlasničke udjele u 15 javnih poduzeća, više od 50 posto dionica i udjela ima u 56 trgovačkih društava, od 25 do 44,99 posto ima u 30 tvrtki, a manje od 25 posto dionica ili udjela ima u 346 tvrtki.

 

U vlasništvu države je i više od dva milijuna hektara šuma i šumskog zemljišta, više od 550 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, 42,2 milijuna četvornih metara građevinskog zemljišta i 10,4 milijuna kvadrata građevina s pripadajućim zemljištem.

 

Projekcije govore da vrijednost državnih udjela u tvrtkama te nekretnina, bez šumskog i poljoprivrednog zemljišta, iznosi oko 30 milijardi eura, kaže Čobanković.

 

Registar državne imovine bit će javno objavljen na internet stranicama Agencije, a iznimka su podaci o državnoj imovini koja se koristi za potrebe očuvanja suvereniteta, neovisnosti te obrane teritorijalne cjelovitosti Hrvatske koji se neće javno objavljivati.

 

Vlada je danas donijela i Uredbu o raspolaganju nekretninama u državnom vlasništvu kojim uređuje oblike tog raspolaganja - prodaju, razvrgnuće suvlasničke zajednice, zamjenu i kupnju nekretnina.

 

Tom će imovinom raspolagati Agencija za upravljanje državnom imovinom, ali su od toga izuzeti šume i šumsko zemljište (kojim upravljaju Hrvatske šume), državno poljoprivredno zemljište (Ministarstvo poljoprivrede), te javno vodno dobro (Hrvatske vode).

 

Vlada je Saboru na potvrdu uputila dodatni protokol Ugovoru o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA), kojim se dalje liberalizira trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

 

Tako se s Albanijom i Moldavijom obostrano ukidaju sve preostale carine i kvote, a sve carine za uvoz iz Hrvatske ukida UNMIK/Kosovo (Hrvatska već primjenjuje bescarinski režim za uvoz kosovskih proizvoda).

 

Hrvatska ukida sve carine i kvote za uvoz proizvoda iz Crne Gore koja pak to zadržava za manji broj posebno osjetljivih proizvoda (npr. mliječni proizvodi, mesne prerađevine, mineralne vode, pivo, cigarete).

 

U razmjeni s Makedonijom nema promjena koncesija, a u razmjeni sa Srbijom znatno se povećavaju postojeće koncesije u odnosu na postojeći režim liberalizacije trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

 

Zemlje CEFTA-e su, nakon zemalja EU, najvažniji trgovinski partner Hrvatske i ukupna je robna razmjena s tim zemljama prošle godine iznosila 2,5 milijardi eura, što je 4 posto više nego 2009. godine, podsjetio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

 

Saboru je Vlada uputila izmjene Pomorskog zakonika kojima se uz ostalo propisuje da pomorci u prijevremenu starosnu mirovinu mogu sa 60 godina života i 15 godina staža.

 

Također se, umjesto dosadašnjeg oslobođenja od plaćanja poreza na dobit hrvatskih brodara u međunarodnoj plovidbi, uvodi porez po tonaži broda.

 

Vlada je odlukama utvrdila naknade i nagrade za rad predsjednika Državnog sudbenog i Državnoodvjetničkog vijeća - članovi tih vijeća imaju pravo na naknadu troškova zbog obavljanja te dužnosti (putni troškovi i dnevnica), kao i naknadu plaće ili zarade koje nisu ostvarili zbog obavljanja te dužnosti (prema potvrdi suda ili pravnog fakulteta na kojem rade).

 

Odlukama je utvrđeno i da predsjednicima tih dvaju vijeća pripada nagrada u mjesečnom paušalnom iznosu 4.000 kuna neto, a članovima nagrada od 3.000 kuna.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija