Jump to content

Vlada utvrdila zakon o fiskalnoj odgovornosti


Mrljavac

ZAGREB, 19. studenog 2010.(Hina) - Utvrdi li se da su čelnici proračunskih ili izvanproračunskih korisnika ili čelnici lokalnih jedinica prekršili odredbe zakona o fiskalnoj odgovornosti, svoj će mandat staviti na raspolaganje, predviđa prijedlog zakona koji je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru na donošenje.[PRBREAK][/PRBREAK]"Ako se dogodi, govorimo o političkoj odgovornosti, da je netko od ministara prekršio odredbe zakona o fiskalnoj odgovornosti, morat će staviti mandat na raspolaganje predsjedniku ili predsjednici Vlade, Vladi", ističe premijerka Jadranka Kosor.

 

Predloženi zakon o fiskalnoj odgovornosti odnosi se na proračunske i izvanproračunske korisnike, kao i na čelnike jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te čelnike proračunskih i izvanproračunskih korisnika lokalnih jedinica.

 

Tako su i za lokalne čelnike predviđene odredbe o odgovornosti i stavljanju mandata na raspolaganje tijelima koja su ih imenovali, odnosno sukladno propisima kojima je utvrđen njihov izbor.

 

"Kada predloženi zakon stupi na snagu, 1. siječnja 2011. godine, ništa više neće biti isto kao prije", kazala je premijerka napominjući kako se njime želi uvesti odgovornost na svim razinama, od Vlade i ministara do jedinica lokalne uprave i samouprave.

 

Zakonske odredbe predviđaju da se ukupni rashodi općeg proračuna (središnji poračun i proračuni lokalnih jedinica te financijski planovi izvanproračunskih korisnika) godišnje smanjuju za najmanje jedan postotni bod u procijenjenom BDP-u. To bi se smanjenje provodilo dok primarni fiskalni saldo ne bude nula ili pozitiva.

 

Zakon utvrđuje i fiskalna pravila u okviru kojih će Vlada provoditi svoju fiskalnu politiku, a cilj je, kaže premijerka, smanjenje deficita kako bi se omogućilo da se potrošnja u potpunosti financirala iz prihoda, a zaduženje isključivo radi podmirenja obveza ili razvoj.

 

Prijedlog kao moguće olakšavajuće okolnosti, odnosno mogućnost da se povećaju rashodi proračuna predviđa slučajeve prirodnih katastrofa, epidemije i ekološke nesreće.

 

Zakon uvodi i institut izjave o fiskalnoj odgovornosti koju ministri, župani, gradonačelnici i načelnici daju godišnje i kojom potvrđuju da su zakonito, namjenski i svrhovito koristili sredstva, te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja i kontrole.

 

Predloženim se odredbama definiraju i pravila za jačanje fiskalne odgovornosti pa se predlaže da se proračunskom korisniku, ako stvori obveze iznad visine predložene državnim proračunom, za prekoračeni iznos umanjuje financijski plan za sljedeću proračunsku godinu.

 

Predviđa i da će se visina deficita i neto zaduživanja za trogodišnje razdoblje utvrditi smjernicama ekonomske i fiskalne politike.

 

Premijerka Kosor i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ističu kako zakon ne treba gledati izolirano od drugih mjera iz programa gospodarskog oporavka te da će njegovo provođenje sigurno utjecati na povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjenje deficita i javnog duga.

 

Ovime Vlada želi poslati jasnu poruku da će itekako voditi računa o svakoj kuni koju građani daju u državni proračun, ističu i Kosor i Šuker.

 

Premijerka također vjeruje kako će sve parlamentarne stranke dati potporu zakonu, iako, podsjeća, oporbene stranke nisu dale potporu Vladinoj odluci da se rashodi proračuna u idućoj godini ne mogu povećavati.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija