Jump to content

Vlada: Vijećnički mandat pripada vijećniku


Ane
 Dijeli

Vijećnički mandat neupitno pripada vijećniku, bez obzira što je izabran na listi političke stranke ili neovisnoj listi, poručio je premijer Ivo Sanader u četvrtak na sjednici Vlade. Vlada je na sjednici predložila dopune zakona koji regulira izbor članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica.[PRBREAK][/PRBREAK]Vlada je time reagirala na slučajeve bjanko ostavki nakon posljednjih lokalnih izbora, te propisala da vijećnik može dati ostavku, ali u pisanoj formi i zaprimljenu najkasnije 24 sata prije održavanja sjednice predstavničkog tijela.

 

Zakon vijećniku daje i mogućnost da povuče pisanu ostavku, a to će moći učiniti najkasnije do početka prve sjednice skupštine ili vijeća, nakon zaprimljene ostavke.

 

U najvećem dijelu od oko 600 lokalnih jedinica vlast je formirana bez problema, osim u nekoliko njih i slučajeva gdje su bjanko ostavke urudžbirane kada su vijećnici odlučili promijeniti stranku, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog tajnika Antuna Palarića.

 

To je, kaže, izazvalo niz problema, neki vijećnici kažu da nisu potpisali ostavke, neke su urudžbirane u vrijeme kada osobe nisu bili vijećnici već im je mandat bio u mirovanju, itd.

 

Palarić je odbio prozivke da je Državni ured neprincipijelan.

 

Postoji nekoliko predmeta gdje treba utvrditi činjenice, vještačiti, čekamo da policija i Državno odvjetništvo završe posao kako bi mogli donijeti odluke, rekao je.

 

Vlada je obvezala sva ministarstva i tijela državne uprave da u pripremi zakona, strategija i drugih akata, a prije nego ih upute u Vladinu proceduru uključe socijalne partnere, odnosno sindikate i poslodavce.

 

Mislimo da će se tako olakšati rad Vladi i na GSV-u, rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, najavivši za sutra sastanak sa sindikatima državnih službenika i namještenika na kojem će se razgovarati o novom zakonu o plaćama.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija