Jump to content

Vozači više neće prolaziti nekažnjeno na cestama EU-a


Mrljavac

BRUXELLES, 1. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Europska unija odlučila je stati na kraj praksi po kojoj vozači često na europskim cestama izbjegnu plaćanje kazne jer namjerava omogućiti da ih se kazna naplati u njihovoj vlastitoj zemlji bez obzira gdje su počinili prometni prekršaj, priopćili su u srijedu europski izvori.[PRBREAK][/PRBREAK]Prijedlog u tom smislu bit će predstavljen u četvrtak ministrima prometa EU-a.

 

Njemačka je prema prijedlogu imala određene rezerve, ali bi ih trebala ukloniti prije sastanka, kazao je izvor.

 

Cilj je moći kazne naplatiti vozačima u drugoj zemlji članici za djelo koje nije počinjeno na njezinom teritoriju. Radi se o sankcioniranju četiri najubojitija prometna prekršaja, koji su uzrok 75 posto smrtnih slučajeva: pretjerane brzine, vožnje u pijanom stanju, nepoštivanju semafora, te nepoštivanju pravila o vezanju sigurnosnog pojasa.

 

Također su uključene vožnja pod utjecajem droga, vožnja bez sigurnosne kacige kod motociklista, nelegalno korištenje trake za zaustavljanje i korištenje mobilnog telefona u vožnji.

 

Nova pravila koja će biti predstavljena ministrima predviđaju uspostavu elektronske mreže za razmjenu podataka koja će omogućiti da se vozaču, nakon što se identificira ime i adresa vlasnika vozila, uruči kazna.

 

Ipak, ne radi se o harmonizaciji kazni na razini EU-a, dodaje izvor.

 

Europska unija provodi akcijski program za cestovnu sigurnost kako bi do 2020. prepolovila broj žrtava na cestama.

 

Godine 2009. više od 35.000 ljudi poginulo je na cestama EU-a.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija