Jump to content

Vrhovni sud Connecticuta odbacio zabranu istospolnih brakova


Mrljavac

BOSTON, 10. listopada 2008. (Hina/Reuters) - Vrhovni sud savezne američke države Connecticuta u petak je poništio zabranu istospolnih brakova čime su promicatelji prava homoseksualaca ostvarili važnu pobjedu koja će omogućiti istospolnim parovima da se vjenčaju u toj američkoj državi.[PRBREAK][/PRBREAK]Sud je utvrdio da državni zakon koji je brak ograničavao na heteroseksualne parove diskriminira na temelju rodne orijentacije. Connecticut je sada treća država u SAD-u koja je dopustila istospolne brakove nakon Massachusettsa i Kalifornije.

 

Connecticut je već dopustio istospolne zajednice koje uvelike daju ista prava kao i heteroseksualnim brakovima, ali nije obuhvaćao i punu saveznu zaštitu braka.

 

Prije četiri godine osam istospolnih parova tužilo je Connecticut tvrdeći da su im uskraćena ustavna prava jer nisu mogli dobiti bračnu dopusnicu.

 

Sud, koji je odluku donio s četiri glasa za i tri protiv, napisao je da "država nije dala dostatno opravdanje za isključenje istospolnih parova iz institucije braka".

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija