Jump to content

Vrhovni sud donio upitnu presudu


Ane

Vrhovni sud potvrio je presudu kontroverznog suca Slavka Lozine, kojom je bivši zapovjednik splitskih specijalaca Vinko Budiša dobio četiri godine i jedanaest mjeseci zatvora za ubojstvo 19-godišnjeg Milenka Đekića pred diskotekom "Palladium", koncem listopada 1996.[PRBREAK][/PRBREAK]Ovakva odluka Vrhovnog suda je u najmanju ruku upitna, budući da je Budiša kažnjen mjesec dana nižom kaznom od minimalne kazne propisane zakonom.

 

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu suca Slavka Lozine, a za takvu kaznu odlučio se je bi presuda od od 5 godina, minimalna kazna predviđena zakonom, poslala Budišu izravno iz sudnice u pritvor na Bilicama.

 

Budišu je, kako piše 24sata, "spasilo" sudjelovanje u Domovinskom ratu, elementi PTSP-a, smanjena ubrojivost i činjenica to što je otac malodobnog djeteta. Sve u svemu, Lozina je za Budišu pronašao cijeli niz olakotnih okolnosti, ali niti jednu otegotnu.

 

Isti list navodi da je Vrhovni sud ovakvu presudu smatra "poticanjem građanske svijesti da uvidi da ovakvi zločini nisu isplativi". Što točno misle pod time, nije posve jasno.

 

Kobne je večeri u razmirici s braćom Đekić na šanku diskoteke Budiša izvadio pištolj iz pojasa i iz neposredne blizine ispalio hitac u potiljak nenaoružanog Milenka Đekića, zbog čega je ovaj brzo umro. Budiša je pokušao "prodati" priču da je pištolj sam opalio, što su balističari opovrgnuli, a pištolj je nestao iz sobe s sudskim dokazima.

 

Večernji list o istoj temi piše da je osumnjičenik od prvog trenutka "tretiran" posebnim zakonom - predao se tek nakon razgovora sa šefom krim policije Antom Belakom i proveo tjedan u pritvoru.

 

Vrhovni sud svoju odluku je obrazložio argumentom: "Pravilna je, jer je došlo do znatnog proteka vremena!" Suđenje traje četiri godine, a ostaje da se vidi hoće li osuđenik s blagom kaznom spoznati svoju krivicu.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija