Jump to content
Sign in to follow this  

Vrhovni sud SAD-a odobrio nastavak pogubljenja injekcijom


Mrljavac

WASHINGTON,16. travnja 2008.(Hina) - Američki Vrhovni sud danas je potvrdio ispravnost izvršenja smrtne kazne injekcijom u saveznoj državi Kentuckyju, koje su branitelji dvojice osuđenika na smrt 2004. pokušali pobiti zbog nepotrebne okrutnosti, zabranjene Ustavom SAD-a.[PRBREAK][/PRBREAK]Devet sudaca Vrhovnog suda je glasovima sedam prema dva odbilo tužbu na postupak pogubljenja u Kentuckyju, navodeći u pravorijeku da tužitelji nisu uspjeli dokazati opasnosti od nanošenja bola zbog pogrješaka u inače "humanu protokolu pogubljenja", po čemu bi taj postupak bio izjednačen s okrutnom i neuobičajenom kaznom, zabranjenom 8. amandmanom Ustava.

 

Jedan od sudaca u izdvojenu je mišljenju ocijenio da pravorijekom ne će završiti rasprava o smrtonosnoj injekciji te da bi ona mogla ponovno potaknuti raspravu o održivosti smrtne kazne, koja je ukinuta u većini uređenih demokracija u svijetu.

 

Odobrenje za nastavak izvršenja smrtnih kazni injekcijom za Kentucky istodobno je i zeleno svjetlo za ostale savezne države koje rabe tu metodu, a neslužbeno su uvele moratorij na pogubljenja do odluke Vrhovnog suda.

 

Guverner Virginije Tim Kaine odmah je najavio da će njegova država nastaviti planirana pogubljenja.

 

Od 36 američkih saveznih država koje izvršavaju smrtnu kaznu sve osim Nebraske, gdje je još u uporabi električna stolica, primjenjuju istu metodu kao i Kentucky - pogubljenje s koktelom od tri medikamenta - jednim od kojeg osuđenik izgubi svijest, drugim koji ga paralizira i trećim koji zaustavi rad srca.

 

Smrtonosna injekcija u SAD-u rabi se od 1978. kao humanija metoda od do tada najviše upotrebljavane električne stolice. U zadnje dvije godine na Floridi i u Kaliforniji dogodilo se da su osuđenici umirali i po pola sata, jer im pri davanju injekcije nije pogođena vena, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti.

 

Prije moratorija na izvršenje smrtne kazne, koji nije poštivan jedino u Teksasu, u SAD-u su 2007. pogubljena 42 osuđenika na smrt.

 

U ćelijama smrti diljem SAD-a trenutačno je oko 3300 osuđenika koji čekaju pogubljenje.

 

 

(Hina)

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...