Jump to content

Vrhovni sud SAD-a ukinuo smrtnu kaznu za silovanje djeteta


Mrljavac

WASHINGTON, 26. lipnja 2008. (Hina) - Američki Vrhovni sud u srijedu je proglasio neustavnim zakon južne savezne države Louisiane, koji predviđa izricanje smrtne kazne za silovanje djeteta.[PRBREAK][/PRBREAK]S preglasavanjem 5-4, Vrhovni sud je utvrdio da Louisiana s uvođenjem smrtne kazne za silovanje djeteta mlađeg od 12 godina krši ustavnu zabranu surovog i neuobičajenog kažnjavanja.

 

"Smrtna presuda nije razmjerna kazna za silovanje djeteta", ustvrdio je sudac Anthony Kennedy u obrazloženju većinskog mišljenja, koje je podržalo četvoro njegovih liberalnih kolega, dok se četvoro konzervativnih sudaca tome usprotivilo.

 

Pravorijek Vrhovnog suda spriječit će pogubljenje dvojice muškaraca u Louisiani, osuđenih na kapitalnu kaznu zbog silovanja djevojčica od 5 i 8 godina, te ukinuti važenje zakona u još pet saveznih država, koji predviđaju pogubljenje za silovanje djeteta koje nije završilo smrću žrtve.

 

Vjerojatni predsjednički kandidat demokrata Barack Obama, pravnik po struci, poznat kao pristaša smrtne kazne ali samo za najteže zločine, usprotivio se odluci Vrhovnog suda.

 

"Opetovano sam govorio da mislim kako smrtnu kaznu treba primjenjivati samo u vrlo suženim okolnostima i za najnečuvenije zločine", rekao je Obama na konferenciji za novinare.

 

"Mislim da je silovanje djeteta od 6 ili 8 godina gnusan zločin i ako država donese odluku da je pod suženim, ograničenim, dobro određenim okolnostima, smrtna kazna potencijalno primjenjiva, da se time ne krši naš ustav", rekao je senator Obama, koji je otac djevojčica od 7 i 9 godina.

 

Kao državni senator u Illinoisu Obama je pomogao da se izmjeni tamošnji sustav izricanja i izvršenja smrtne kazne, na način da se izbjegne pogubljenje nevinih ljudi. Nove zaštititne mjere uključuju obvezu policije da kamerom snima isljeđivanje i davanje većih ovlasti najvišem sudu u državi za poništenje nepravedne kazne.

 

Obama se također protivio zakonu koji omogućuje izricanje najteže kazne za ubojstva počinjena od mladenačkih bandi, upozoravajući da on otvara put zlouporabama.

 

"Iako mi dokazi govore da smrtna kazna čini malo za odvraćanje od zločina, vjerujem da postoje neki zločini - masovna ubojstva, silovanje i ubojstvo djeteta - koji su toliko gnjusni, toliko izopaćeni, da zajednica s opravdanjem može u punoj mjeri izraziti svoje ogorčenje i izreći krajnju kaznu", napisao je Obama u svojoj knjizi "Smionost nade".

 

U Sjedinjenim Državama, čiji je sustav kažnjavanja drakonski u odnosu na europske i druge zemlje, s 5 do 12 puta duljima zatvorskim kaznama za ista kaznena djela, smrtna kazna još uživa većinsku podršku javnosti.

 

U praksi se primjenjuje rijetko i to samo u predmetima koji uključuju ubojstvo. Od 1976. godine, kada je smrtna kazna vraćena u pravosudnu praksu SAD-a, pogubljeno je 1.107 osuđenika, a trenutačno ih 3.263 u ćelijama smrti čeka na pogubljenje.

 

SAD je jedina industrijalizirana, potpuno razvijena država Zapada koja primjenjuje smrtnu kaznu.

 

Od 50 američkih saveznih država, smrtna kazna se trenutačno ne primjenjuje u 13, te u Okrugu Columbia (Washington) i u pet autonomnih teritorija SAD.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.



Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija