Jump to content

Vrhovni sud SAD podupro Zakon o samoubojstvu u Oregonu


Ane

Američki Vrhovni sud jučer je presudio kako vlada ne može spriječiti liječnike da pomognu na smrt bolesnim pacijentima da okončaju svoj život, kako to dopušta zakon savezne države Oregon.[PRBREAK][/PRBREAK]Deveteročlani najviši američki sud presudio je sa 6 prema 3 glasa da savezni zakon o kontroliranim lijekovima ne stavlja izvan snage oregonski zakon o liječničkoj pomoći u samoubojstvu koji je do sada poslužio kao osnova za okončanje života više od 200 smrtno bolesnih pacijenata.

 

Oregonski zakon nazvan Zakon o smrti s dostojanstvom donesen je 1997. i jedini je u Sjedinjenim Državama koji dopušta liječničku pomoć pri samoubojstvu. Prema ovom zakonu, smrtno oboljeli pacijenti s neizlječivom bolesti trebaju potvrdu najmanje dvaju liječnika da imaju šest mjeseci ili manje života te da su pri zdravoj pameti kako bi im liječnici prepisali smrtonosne tvari koje onda sami uzmu.

 

Zadavši udarac Bushevoj administraciji, sud je presudio da je bivši glavni državni odvjetnik John Ashcroft na nedopušten način interpretirao savezni zakon o kontroliranim tvarima nastojeći ga upotrijebiti da kazni oregonske liječnike koji su prepisivali smrtonosne doze lijekova. Ashcroft je 2001. u direktivi rekao da pomaganje pri samoubojstvu nema legitimne medicinske svrhe i da bi liječnici koji to čine trebali biti kažnjeni te zaprijetio da će oduzeti dozvole za prepisivanje lijekova liječnicima i ljekarnicima koji prepisuju tvari za okončanje života. Sud je međutim presudio u korist tradicionalnog prava američkih saveznih država da reguliraju medicinsku praksu, a protiv pokušaja savezne države da kontrolira praksu liječnika i odluke pojedinaca. Najkonzervativniji članovi Vrhovnog suda, njegov novi predsjednik John Roberts kojega je nedavno imenovao predsjednik George W. Bush, te suci Antonin Scalia i Clarense Thomas izrazili su neslaganje s mišljenjem većine.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija