Jump to content

Za zaštitu zviždača potrebna provedba zakona


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 5. studenog 2009. (Hina) - Hrvatska ima zakonodavni okvir za zaštitu zviždača koji ne odstupa od drugih zemalja, ali ga se ne neprimjenjuje dovoljno jer pojedinačni slučajevi pokazuju da su osobe koje su ukazivale na korupciju ostale nezaštićene, rečeno je na sjednici antikorupcijskog vijeća održanoj u Hrvatskom saboru na temu "Analiza zaštite zviždača u EU i hrvatska iskustva".[PRBREAK][/PRBREAK]Neke zemlje imaju posebne zakone za zaštitu zviždača, poput SAD koji ga je dobio još 1863., u Južnoj Koreji građani koji državi osiguraju povrat sredstava imaju pravo na kompenzaciju, dok kontinentalne zemlje EU-a, poput Francuske tu problematiku pokrivaju s nekoliko zakona, a cilj je potaknuti zviždače da prijavljuju nepravilnosti, zaštititi ih i spriječiti zloporabe.

 

U Hrvatskoj su osobe koje prijavljuju nepravilnosti zaštićene s četiri zakona - Zakonom o radu, Zakonom o državnim službenicima, Zakonom o kaznenom postupku i Zakonom o trgovini.

 

No, predsjednik Vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović smatra da u Hrvatskoj unatoč tim zakonima zviždačima češće prijete "batine i otkazi". "licemjerno je pozivati građane na borbu protiv korupcije ako im se ne pruža zaštita", ustvrdio je Jovanović.

 

U Hrvatskoj se dosta tog može smatrati kao formalna zaštita, a praksa je drugačija jer broj zaostalih sudskih predmeta s područja rada pokazuje da je radnik na "vjetrometini", rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

 

Na skupu su bili i ljudi koji su ukazivali na nepravilnosti, među njima i bankovna službenica Ankica Lepej koja je 90-ih dobila otkaz zbog otkrivanja poslovne tajne, odnosno računa supruge tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

 

"Ljude koji vrisnu na korupciju neće zaštiti nikakvi zakoni ako se istodobno ne rješava i politička korupcija bez koje ne bi bilo ni gospodarske korupcije", rekla je Lepej.

 

Bivši direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović, koji je lani pretučen zbog, kako mediji pretpostavljaju ukazivanja na gospodarski kriminal, rekao je da je prije imao povjerenja u ustanove ali više ne. Ako u 500 dana nismo sposobni podići prijavu protiv onih koji su natječaj za cestu otvorili prije otvaranja ceste onda nemam komentara, rekao je Rađenović.

 

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Nataša Đurović rekla je da će nastaviti pozivati građane da prijavljuju korupciju. Svi veliki predmeti započeli su zahvaljujući pouzdanicima. Ustvrdila je da je napravljen pomak jer se prijavljivanje korupcije počinje percipirati u javnosti pozitivno.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija