Jump to content

Zagreb: obilježen Dan Pravnoga fakulteta


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 4. studenog 2009. (Hina) - Svečanom sjednicom obilježen je danas Dan Pravnoga fakulteta i 233. godišnjica njegova neprekinutog djelovanja kao jedne od najstarijih i najvećih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.[PRBREAK][/PRBREAK]Prigodom proslave ove visoke obljetnice, dekan Željko Potočnjak rekao je kako je Pravni fakultet, od svoga utemeljenja 1776. godine, izrastao u jednu od najvećih sastavnica zagrebačkog sveučilišta, na kojemu godišnje pravo diplomira oko 450 studenata, a socijalni rad njih oko 80. Od budućih ciljeva istaknuo je osposobljavanje Fakulteta za dobivanje projekata u međunarodnoj konkurenciji.

 

"Kao jedna od najstarijih i najvećih sastavnica zagrebačkog sveučilišta Pravni fakultet spreman je uključiti se u reformu sveučilišta i donošenje novoga zakona o sveučilištu, jer u tome vidi priliku za povećanje kvalitete i učinkovitosti, kao i za osposobljavanje zagrebačkog sveučilišta za međunarodna natjecanja", rekao je dekan. Međutim, u tim procesima, naglasio je, Fakultet će braniti sveučilišnu autonomiju, akademske slobode i ono što je dobro u postojećem znanstvenom i nastavnom radu.

 

U svrhu aktivnijeg uključivanja Fakulteta u cjeloživotno obrazovanje pravnika i socijalnih radnika, na svečanoj je sjednici potpisan i ugovor s Ministarstvom pravosuđa, koji će omogućiti brži i jednostavniji protok znanja između teorije i prakse, veću otvorenost studijskih programa prema praksi, kao i sudjelovanje nastavnika Pravnog fakulteta u cjeloživotnom obrazovanju pravnika, naročito sudaca i državnih odvjetnika.

 

Uz najbolje studente i fakultetske nastavnike sjednici su bili nazočni i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, ministar Ivan Šimonović, suci Ustavnog suda i rektor Aleksa Bjeliš.

 

Prigodom Dana fakulteta, Spomenice Pravnog fakulteta uručena je dvojici zaslužnih znanstvenika, Petru Klariću i Josipu Jankoviću, koji su krajem prošle godine otišli u mirovinu, a priznanja su uručena i najboljim studentima prava i socijalnog rada.

 

Od početnih nekoliko profesora i desetak studenata, zagrebački Pravni fakultet danas je narastao u instituciju s 235 zaposlenih i 6307 studenata, od kojih je čak 5006. uključeno u bolonjski program. Na studiju za diplomirane socijalne radnike studira 1143 studenata od kojih 972 po bolonjskom programu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija