Jump to content

Zagrebačka Koordinacija za ljudska prava primat će pritužbe


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Predsjednik zagrebačke Gradske koordinacije za ljudska prava Tin Pažur danas je najavio kako će ta koordinacija ubuduće zaprimati predstavke i pritužbe građana vezane uz kršenje ljudskih prava.[PRBREAK][/PRBREAK]"Namjera nam je da postanemo poput skupštinskog Odbora za predstavke i pritužbe kad se tiče ljudskih prava", kazao je Pažur na sjednici izražavajući uvjerenje da o tome na koordinaciji mogu raspravljati i pomoći ljudima.

 

Na sjednici u prostorijama zagrebačke Gradske skupštine bili su nazočni i predstavnici udruga osoba s invaliditetom budući da je bilo riječi o izvješću o provedbi mjera i aktivnosti iz Strategije izjednačavanja osoba s invaliditetom od 2011. do 2015. koje je koordinacija jednoglasno prihvatila.

 

Marinka Bakula Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom izvijestila je da su u 2012. nastojali održati istu razinu standarda za osobe s invaliditetom, kojih u Zagrebu ima oko 90 tisuća, kao i predhodnih godina, unatoč težoj gospodarskoj situaciji. Naglasila je da su osobe s invaliditetom uključene u sve što se u Zagrebu događa, ali je i upozorila da mnoge od udruga, koje su Uredu partneri u brojnim različitim projektima, imaju problema s financiranjem "hladnog pogona".

 

Predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović naglasio je da bez uvođenja principa solidarnosti nema velikih izgleda u budućnosti jer se svi problemi osoba s invaliditetom ne mogu riješiti iz proračunskih sredstava.

 

"Netko tko je fizički zdrav može susjedu nacijepati drva i tako dodatno zaraditi, no većina osoba s invaliditetom to nisu u stanju", kazao je Ožegović napominjući i da osobe s invaliditetom nerijetko teško ostvaruju beneficirani radni staž.

 

Razmotreno je i pitanje smještaja centra i udruge za autizam pri čemu je istaknuto kako "Grad Zagreb tu pomaže i više nego što bi trebao" s obzirom da je to u nadležnosti države kroz odgojno obrazovni sustav pa je dosad osigurao i dva stana u naselju Sopnica Jelkovec u Sesvetama za autistične osobe. Slično je i s Domom u Dugavama koji je također u državnoj nadležnosti, no Grad Zagreb tu svejedno sudjeluje kroz projekt prevencije neprihvatljivog ponašanja mladih, no nije rečeno da li su tim programom obuhvaćena i djeca migranti.

 

Na sjednici koordinacije prihvaćeno je bez rasprave i izvješće o provedbi mjera iz programa socijalne politike od 2009. do 2012.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija