Jump to content

Zakon o braniteljskoj zakladi


Zex

ZAGREB - Zakone temeljem koji će se osnovati Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te Fond za stipendiranje branitelja i njihove djece donio je Hrvatski sabor.[PRBREAK][/PRBREAK]Slijedom tih zakona 60 posto od trećine neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja namijenjenih zarazvojne, socijalne i humanitarne mjere, usmjerit će se u Zakladu, a preostalih 40 posto u Fond za stipendiranje.

 

Trećina dividende od braniteljskih dionica prošle je godine iznosila oko 45 milijuna kuna.

 

Novcem iz Zaklade financirat će se poboljšanje statusa branitelja, a iz Fonda će se pomagati braniteljima i njihovoj djeci na srednjoškolskom, dodiplomskom ili poslijediplomskom školovanju.

 

Nakon više od pola stoljeća djelovanja Hrvatska gorska služba spašavanja danas je dobila zakonski okvir - Sabor je, naime, donio zakon o toj Službi koja se integrira u jedinstveni nacionalni sustav zaštite i spašavanja.

 

Vlada i saborska većina odbacili su amandman nekolicine klubova da se Službi dopusti da akcije spašavanja provodi i bez poziva iz centra 112.

 

Sabor je u drugo čitanje poslao paket zdravstvenih zakona - izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti te prijedloge novih zakona o obveznom i o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, te o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu.

 

U drugo čitanje upućene su i izmjene Zakona o HNB-u, prijedlozi zakona o oružju i o obrazovanju odraslih.

 

Potvrđeno je više izvješća, među kojima Godišnje izvješće HNB-a za prošlu godinu te Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine za 2005./06.

 

Vlada je zadužena da razmotri mogućnost povezivanja Hinine baze vijesti Eva i Vjesnikove dokumentacije.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija