Jump to content

Zakon o potrošač. kredit. dodatno štiti prava korisnika kredita


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,17. lipnja 2009.(Hina) - Većina saborskih klubova je ocijenila kako će Konačni prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju, koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2010., dodatno zaštititi prava korisnika kredita, naročito od lihvarskih kamata kreditora koji se oglašavaju po rasvjetnim stupovima i stajalištima javnog prijevoza.[PRBREAK][/PRBREAK]Za uvjete kreditiranja nije se smjelo ni pitati, no ovim se zakonom to mijenja, istakli su redom svi zastupnici.

 

Nevenka Majdanić (HDZ) rekla je kako zakonske odredbe vjerojatno nisu po volji bankarima, no, ističe željelo se dodatno zaštititi korisnike kredita.

 

Zastupnici pozdravljaju i poticaj stimuliranju fiksnih kamatnih stopa.

 

U Zakonu o potrošačkom kreditiranju se, među ostalim, navode informacije koje se potrošaču moraju pružiti prije sklapanja ugovora, kako bi mogao lakše usporediti različite kredite, a dana mu je i mogućnost da u roku od 14 dana odustane od ugovora o kreditu bez navođenja razloga.

 

Vjerovnici pak imaju obvezu procjene kreditne sposobnosti potrošača, a u slučaju prekograničnog kreditiranja vjerovnici iz država članica moći će koristiti podatke iz kreditnih registara.

 

Zakonom će se regulirati i kreditni posrednici koji, uz naknadu, nude kreditne ugovore potrošačima.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija