Jump to content

Zaokret Obamine administracije prema pravima homoseksualaca


Mrljavac
 Dijeli

WASHINGTON / ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Obamina administracija u srijedu je načinila zaokret u odnosu na prava homoseksualaca, objavivši da na sudu neće braniti savezni zakon koji priječi vladi da prizna istospolne brakove i jamči jednake pogodnosti za homoseksualne parove.[PRBREAK][/PRBREAK]"Nakon pažljivog razmatranja, predsjednik SAD-a je utvrdio da 3. odjeljak Zakona o obrani braka, primjenjen na istospolne parove koji su zakonski u braku po zakonu savezne države, krši načelo jednake zaštite" iz američkog Ustava , izjavio je ministar pravosuđa Eric Holder, ističući da Ministarstvo pravosuđa podržava to stajalište.

 

"Postoji, nažalost, značajna povijest namjerne diskriminacije homoseksualaca i lezbijki, od vladinih kao i od privatnih osoba, na temelju predrasuda i stereotipa koji i danas imaju posljedice", rekao je Holder. On je također ukazao na "nedavnu evoluciju" tog zakona u sudovima i pred državnim zakonodavnim tijelima, u kojoj se priznaje načelo jednakog postupanja za homoseksualce i lezbijke.

 

Do sada je Obamina administracija zauzimala stajalište da joj je dužnost braniti sve zakone, uključujući i diskriminirajuće mjere, tako dugo dok su oni u skladu s ustavom. U ovome slučaju, administracija nije mogla naći "razumne argumente" za obranu zakona koji poriče jednake pogodnosti za legalno oženjene homoseksalne parove, rekao je Holder.

 

Administracija neće braniti sporni zakon protiv dviju tužbi koje su podnijeli istospolni parovi iz država New York i Connecticut.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija