Jump to content

Zasad odlazak u mirovinu po starome


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Dobnu granicu između srednje i starije dobi od 65 godina trebat će promijeniti u idućih nekoliko godina, ali sada se ne razmišlja o produljenju životne dobi za odlazak u mirovinu, rečeno je na tribini o zdravstvenome i socijalnom položaju starijih osoba u organizaciji Foruma seniora zagrebačkoga SDP-a.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da je dobna granica između srednje i starije dobi od 65 godina imala smisla prije 50 ili 100 godina, ali se životni vijek u međuvremenu udvostručio.

 

Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić ustvrdio je kako je i dalje potrebno razvijati mirovinsku reformu, ali je napomenuo da se sada ne razmišlja o produljenju životne dobi za odlazak u mirovinu.

 

Očekuje da će do kraja godine biti postignut konsenzus o konceptu mirovinske reforme, no smatra da je jedini način postizanja održivoga mirovinskog sustava proizvodnja i otvaranje novih radnih mjesta.

 

Po rezultatima ankete predstavljenim na tribini, 60 posto Zagrepčana prima mirovinu manju od 3000 kuna, a 74 posto ih životne troškove podmiruje samo s mirovinom.

 

Psihologinja Marija Orlić, koja je predstavila rezultate ankete, rekla je da se stopa rizika od siromaštva u 2011. povećala na 20,06 posto u odnosu prema 2007. i 2008., kada je iznosila 17,4 posto.

 

Zabrinjava to što osobe iznad 65 godina imaju stopu rizika od siromaštva iznad nacionalnog prosjeka.

 

Istraživanje kojim je u 15 zagrebačkih četvrti obuhvaćeno 9380 osoba starijih od 65 godina pokazalo je da ih 56 posto ima stan, a 29 posto kuću.

 

Kad je riječ o pokretnosti, anketa je pokazala da je 63 posto starijih osoba sasvim pokretno, 34 ograničeno pokretno i četiri posto trajno nepokretno.

 

Samo 30 posto njih zadovoljno je dostupnošću brzoga i učinkovitoga bolničkog liječenja, a 83 posto ih je zadovoljno hitnom medicinskom pomoći.

 

Ista je anketa provedena na području cijele Hrvatske, a u njoj je sudjelovalo čak 22.543 ispitanika.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija