Jump to content

Zastupnici raspravljali o zakonu o sudovima za mladež


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravljali su o konačnom prijedlogu zakona o sudovima za mladež kojim se proširuju temeljna prava maloljetnika protiv kojih se vodi postupak, nepovredivost osobe i obvezatnost obrane, a po njemu će maloljetnik ubuduće morati imati branitelja od prvog ispitivanja do pravomoćnog završetka kaznenoga postupka.[PRBREAK][/PRBREAK]Prijedlogom tog zakona predviđene su tri vrste sankcija: odgojne mjere, maloljetnički zatvor i sigurnosna mjera, pri čemu će se maloljetnički zatvor moći izreći samo starijemu maloljetniku.

 

Ana Lovrin (Klub HDZ-a) najavila je potporu prijedlogu zakona jer se njime, kako je rekla, postiže ravnoteža u tome da sankcija mora biti odgojna i djelovati preventivno na počinitelje te spriječiti ponavljanje kaznenih djela.

 

Suprotno tomu, Ingrid Antičević-Marinović, govoreći u ime Kluba SDP-a, ustvrdila je da predložena rješenja nisu u skladu s tim načelima te da su "korak unatrag" u dosadašnjoj praksi, ali i u zakonodavnim rješenjima.

 

Zastupnici su raspravljali i o izmjenama i dopunama Zakona o zračnom prometu kojima se omogućava kontinuirano usklađivanje i provođenje standarda predviđenih u međunarodnim sporazumima koji obvezuju Republiku Hrvatsku te primjena pravne stečevine Europske unije. Republika Hrvatska, kao zemlja kandidat za pristupanje Europskoj uniji, ima obvezu potpuno uskladiti hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u zračnom prometu s pravnom stečevinom Europske unije, a u skladu sa Sporazumom o zajedničkom europskom zračnom prostoru (ECAA Sporazum) koji je ratificiran u svibnju 2008. godine. Zato se predloženim izmjenama i dopunama hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s preporukama Europske komisije, s međunarodnom praksom i preuzetim obvezama te sa Zakonom o upravnom postupku.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija