Jump to content

Završava screening za pravo trgovačkih društava


Zex

BRUXELLES - Hrvatska u srijedu završava bilateralni screening za poglavlje Pravo trgovačkih društva, u kojem je već dosad u velikoj mjeri usklađena.[PRBREAK][/PRBREAK]"Mi smo u ovom poglavlju u velikoj mjeri usklađeni, a predstavnike Europske komisije smo upoznali s načinom i u kojim rokovima planiramo uskladiti preostali dio, što je toplo pozdravljeno", rekao je

pregovarač za ovo poglavlje Siniša Petrović.

 

Hrvatska će, prema njegovim riječima, u ovom poglavlju dovršiti usklađivanje s europskom pravnom stečevinom tijekom prvog kvartala

2008. godine.

 

Poglavlje sastoji iz tri dijela: pravo trgovačkih društava u užem smislu, računovodstva i revizije.

 

U prvome dijelu, koji se sastoji od pravila o osnivanji, registraciji, spajanju i dijeljenju tvrtki, Hrvatska je najviše usklađena, rekao je pregovorač Petrović.

 

Tijekom 2003. godine kada su izvršene zadnje izmjene hrvatskog zakonodavstva u tom području, usklađenost je bila potpuna, ali se u međuvremenu mijenjala europska pravna stečevina, tako da će neke stvari opet trebati mijenjati, dodaje Petrović.

 

U preostala dva dijela računovodstvo i revizija, Hrvatskoj je preostalo više posla na usklađivanju. Hrvatska će morati prihvatiti međunarodne računovodstvene standarde, na čemu se u EU inzistira jer su bitni za unutarnje tržište.

 

Kod revizije će Hrvatska morati mijenjati odredbe koje diskriminiraju državljane EU-a u odnosu na hrvatske državljane. Hrvatski propisi kažu da revizor može biti samo hrvatski državljanin ili da mora imati nostrificiranu diplomu, što je u suprotnosti s odredbama o slobodi kretanja radnika.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija