Jump to content

Zbog nedostatka dokaza slobođeni optužbi za ratne zločine


Zex

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Sisku zbog nedostatka dokaza o krivnji, nepravomoćnom odlukom oslobodilo dragovoljce i pripadnike MUP-a u Domovinskom ratu Stanislava Gavrona i Ivana Hubelića optužbe za smrt nepoznate civilne osobe u mjestu Poli kod Siska 5. travnja 1992.[PRBREAK][/PRBREAK]Sud im je ukinuo pritvor, u kojemu su bili točno odinu dana, i pustio ih na slobodu.

 

Predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Ljubica Balder rekla je, nakon završenog dokaznog postupka i iznošenja završnih riječi optužbe i obrane, da je sud oslobađajuću prvostupanjsku presudu donio jer u provedenom sudskom postupku nije utvrdio da su Gavron i Hubelić

počinili kazneno djelo za koje ih je teretila optužnica, koju je podigao i zastupao županijski državni odvjetnik u Sisku Stipe Vrdoljak.

 

"Nijedan od provedenih dokaza, a sud je izveo sve dokaze koje su predložili optužba i obrana, kao niti jedan od pet saslušanih vojnika 1. satnije 2. bojne 148. brigade Hrvatske vojske koji su bili očevici događaja, nisu potvrdili da su počinitelji bili Gavron i Hubelić", rekla je sutkinja Balder.

 

Sudsko vijeće smatra, iznijela je Balder, da se na osnovi "izvješća policijskih i vojnih službenika i službi na kojima je optužba zasnivala optužnicu, a koja nisu potkrijepljena nespornim dokazima u sudskom dokaznom postupku, ne može temeljiti sudska odluka, ne može se nekoga proglasiti krivim, pogotovo ne za kazneno djelo za koje ih je optužba teretila".

 

U dokaznom postupku pred sudom utvrđene su određene nepravilnosti u postupanju policije i vojske nakon ubojstva civila u Poli, navela je Balder, dodavši da "zbog protoka vremena nije bilo moguće provesti sve radnje koje tada nisu učinjene na utvrđivanju činjenica o tom događaju".

 

Županijski državni odvjetnik u Sisku Stipe Vrdoljak u završnoj je riječi predložio sudu da Gavrona i Hubelića proglasi krivim za ubojstvo nepoznate civilne osobe 5. travnja 1992. Ustvrdio je da se "na temelju iskaza pet vojnika, koji su bili očevici događaja i krunski svjedoci, i vjerodostojnih dokumenata policije i vojske mora izvući samo jedan ispravan zaključak, a taj je da su Gavron i Hubelić počinili kazneno djelo za koje su optuženi te je zatražio da ih sud osudi po zakonu".

 

Prije početka iznošenja završne riječi Vrdoljak je, u ime optužbe, izmijenio optužnicu u dijelu u kojem se prije Gavrona i Hubelića teretilo za ubojstvo civila Nikole Drobnjaka iz Petrinje, optužujući ih sada za smrt nepoznate civilne osobe.

 

Gavron i Hubelić branili su se i na glavnoj raspravi šutnjom, izjasnivši se da nisu krivi i da nisu počinili kažnjivo djelo za koje su optuženi. Njihovi branitelji, Gavronov odvjetnik Željko Stanković i Hubelićev Nataša Pifar-Mihelić, u završnoj su riječi istaknuli da protiv njihovih branjenika nema nijednog materijalnog dokaza koji bi dokazao njihovu krivnju te su zatražili oslobađajuću presudu.

 

Kako su Gavronovi i Hubelićevi rođaci, prijatelji i suborci, koji su pratili suđenje, čitanje presude pratili radosnim uzvicima, Sudsko je vijeće ispraznilo dvoranu, a presuda je do kraja pročitana pred njima dvojicom, obranom, optužbom i novinarima.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija