Jump to content

Zbog slovačkog zakona o jeziku Mađarska se obraća UN-u


Mrljavac
 Dijeli

BUDIMPEŠTA, 3. kolovoza 2009. (Hina/AFP) - Mađarska se namjerava obratiti Ujedinjenim narodima (UN) i Vijeću Europe zbog diskriminatorskog zakona o jeziku nedavno usvojenog u Slovačkoj, obznanio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Balazs.[PRBREAK][/PRBREAK]"Mađarska će se obratiti UN-u i Vijeću Europe zbog slovačkog zakona o jeziku", rekao je Balazs, nakon susreta s predsjednikom republike Laszlom Solyomom.

 

Novi zakon koji je prihvatio slovački parlament u srpnju predviđa kaznu od 5.000 eura za upotrebu jezika nacionalne manjine u državnim i javnim službama. Mađarska manjina u Slovačkoj predstavlja 10 posto stanovništva.

 

Zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo u Budimpešti, koja je zatražila njegovo povlačenje. Mađarske političke stranke jednoglasne su u stavu da taj zakon gazi temeljna načela EU. Jedan zastupnik oporbene stranke Fidesz usporedio je takvo ograničavanje ljudskih prava s modernim aparthejdom.

 

Novi slovački državni zakon o jeziku stupa na snagu 1. rujna.

 

Organizacija za sigurnost i razvoj u Europi (OESS) pokušava posredovati u rješavanju toga pitanja uz pomoć visokog povjerenika za nacionalne manjine Knuta Vollebaeka.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija