Jump to content

Zbogom akciji Kupujmo hrvatsko?


Ane
 Dijeli

Hrvatska je s Europskom unijom otvorila screening za još jedno poglavlje u procesu pregovora za članstvo. U Bruxellesu je počela tzv. eksplanatorna faza za poglavlje Sloboda kretanja robe, u kojoj Europska komisija objašnjava hrvatskim pregovaračima pravnu regulativu EU na tom području.[PRBREAK][/PRBREAK]Predstavnici Europske komisije danas su još jednom upozorili Hrvatsku da, prema njihovu mišljenju, kampanja koju u medijima vodi Hrvatska gospodarska komora s porukom Kupujmo hrvatsko nije u skladu s pravilima slobode kretanja robe.

 

Na to je Europska komisija upozorila čak i u zadnjem Izvještaju o napretku. Tajnica hrvatskog pregovaračkog tima Tamara Obradović rekla je u Bruxellesu kako je Europska komisija upozorila da takva kampanja "utječe na odabir potrošača", što nije u skladu s normama o ravnopravnom tretiranju proizvoda na tržištu.

 

Europska komisija je, kako saznaje Jutarnji, hrvatskim pregovaračima jučer spomenula sličnu kampanju u Irskoj prije dvadesetak godina. Tada je i Irska imala kampanju Kupujmo irsko, zbog čega je završila pred Europskim sudom pravde i izgubila spor. Prije 20 godina Irska je pred Europskim sudom pravde izgubila spor zbog kampanje Kupujmo irsko. Ovaj put je RH upozorena da ni njezina akcija nije u skladu s pravnom stečevinom EU.

 

Problem s tom kampanjom je i u načelu, ali i u financiranju jer se takve kampanje ne smiju financirati iz javnih ili državnih izvora.

 

U načelu je poruka diskriminatorna prema proizvodima koji dolaze iz drugih država, a problematično je i to što takvu kampanju financiraju javne ustanove, upozorava Europska komisija. Gospođa Obradović je rekla da su toga svjesni i u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

 

EK traži od Hrvatske da ubuduće, tijekom donošenja zakona koji pokrivaju područje kretanja robe, osigura mogućnost slobodne razmjene roba bez ikakvih prepreka, a ondje gdje te prepreke postoje, da ih ukine.

 

Problematičnim se smatra i etiketiranje robe gdje mora stajati zemlja podrijetla, a pritom većina akata u Hrvatskoj ne sadrži i obostranu obvezu.

 

"Svjesni smo da akcija Kupujmo hrvatsko nije u skladu s europskim propisima. Ali jednako tako smo svjesni i da do ulaska naše zemlje u EU moramo graditi svijest potrošača o potrebi zaštite hrvatske proizvodnje", rekao je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore koja je i nositelj akcije.

 

Vidošević podsjeća da Hrvatska još nije članica EU i da u sadašnjoj fazi pristupanja Uniji može poticati svijest građana o važnosti domaćih proizvoda. Uostalom, čak i neke članice EU to rade, tvrdi Vidošević, samo na druge načine.

 

"Hrvatska će poštivati pravnu stečevinu EU i kada dođe vrijeme za to, HGK će svoju akciju prilagoditi pravilima EU", zaključio je za Jutarnji list Vidošević.

 

(Iskon)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija