Jump to content

Zimsko računanje vremena - promjena dnevnih tarifa za struju, za automobile obvezna svjetla u vožnji i tijekom dana


Mrljavac

ZAGREB, 24. listopada 2008. (Hina) - S početkom zimskog računanja vremena, u nedjelju, 26. listopada mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju, a vozači motornih vozila i za vrijeme vožnje tijekom dana moraju imati upaljena svjetla na vozilu.[PRBREAK][/PRBREAK]Prema Uredbi o računanju vremena u 2008. godini, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 26. listopada, u 3 sata i to pomicanjem za jedan sat unatrag - vrijeme u 3 sata računa se kao 2 sata.

 

S početkom zimskog računanja vremena, priopćili su danas iz Hrvatske elektroprivrede, mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju.

 

Tako će se od nedjelje, 26. listopada, električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi, od 21 do 7 sati, podsjećaju iz HEP-a.

 

S početkom zimskog računanja povezana je i odredba članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

 

Naime, novim je Zakonom, izuzev za motocikle i mopede, ukinuta obveza uporabe dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u vožnji u vrijeme ljetnog računanja vremena. U tom su razdoblju svjetla danju nužna u slučaju smanjene vidljivosti, a nije zabranjeno, odnosno može se i u ljetnom računanju vremena voziti i s upaljenim svjetlima i danju.

 

No, u razdoblju zimskog računanja upaljena svjetla na vozilima obvezna su i za vrijeme vožnje danju, a vozačima koji zaborave na to prijeti novčana kazna od 300 kuna.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija