Jump to content

Život u odvjetništvu


Ane

Nakladnička kuća Organizator d.O.o. objavila je drugo, dopunjeno i prošireno izdanje knjige Život u odvjetništvu, poznatog odvjetnika i suca Maria Kosa.[PRBREAK][/PRBREAK]Mario Kos: Život u odvjetništvu

Drugo, dopunjeno i prošireno izdanje

 

Nakladnik: Organizator d.O.o.

Opseg: 794 str.

Format: 17 x 24 cm

Uvez: tvrdi

Cijena: 200,00 kn

 

 

Uvodne riječi autora

 

Kad sam prije više od deset godina odlučio napisati knjigu Život u odvjetništvu osjećao sam to kao svoju obvezu i potrebu da zapišem i opišem, da sažeto iznesem podatke i građu, kao svjedok i aktivni sudionik jednog dramatičnog povijesnog vremena u kojem su hrvatski odvjetnici djelovali vrlo određeno i nedvojbeno, kako su to činili tijekom čitave svoje povijesti.

 

Za nas pravnike, napose odvjetnike, suce, državne odvjetnike, treba postojati trajna obveza i potreba da svojim djelovanjem, pisanom riječju, ponašanjem - poštujući profesionalne, etičke, intelektualne i ine okvire pravne struke, damo svoj prilog i doprinos struci koja je u cijelom demokratskom svijetu bitna za ostvarenje ideala vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

 

To znači da, bez obzira u kojoj pravnoj instituciji radiš, nemaš pravo na 'zavjetrinu' napose i onda kad imaš čast obnašati dužnost suca Ustavnog suda. Uložio sam stoga podosta truda da preispitam cjelokupni tekst prvog izdanja knjige, da ga ispravim i doradim za ovo drugo izdanje.

 

Napravio sam znatne izmjene i dopune u određenim dijelovima teksta. Knjiga je grafički dotjerana i preglednija. Tiskana su i tri novonapisana dijela knjige - Odvjetničke obljetnice, Ustavni sud i Prisjećanja. Fotodokumentacija je znatno dopunjena i grupirana na pregledniji način, kao moj amaterski 'fotovremeplov' kroz prohujalih više desetaka godina, s namjerom da poštovani čitatelji dopune i učvrste svoja razmišljanja i zaključke koje 'nose' iz pisanog dijela ove knjige.

 

Nadam se i vjerujem da će poštovani čitatelji ocijeniti da moj trud nije bio uzaludan.

 

 

 

Iz recenzije akademika Vlatka Pavletića

 

Preda mnom je uglavnom već poznati rukopis "Život u odvjetništvu: drugo dopunjeno i peošireno izdanje" u kojem sam već pisao recenziju. No, s dva važna dopunska umetka ovo djelo nije samo opširnije, nego i sadržajnije, u skladu sa strukturalistički obrazlaganom istinom da promjenom u odnosu novih i starih dijelova svaka cjelina dobiva ili gubi na znakovitosti i vrijednosti. Zato mogu mirne duše utvrditi da je s "Prisjećanjima" i "Ustavnim sudom Republike Hrvatske" ovo staro-novo djelo zadobilo širokohvatniju dimenziju, protegnutu povijesno od davnih dana i godina pa do najnovijeg desetljeća uskrsnuća hrvatske države.

 

Ostvarenje tisućljetnoga sna Hrvata i Kos je doživio kao vlastitu satisfakciju, kao krunu svoje borbe za slobodni razmah odvjetničke djelatnosti. Ovo je djelo stoga nezaobilazno štivo za svakog tko će pisati o povijesti odvjetništva u Hrvata i njenoj ulozi u općenarodnoj povjesnici, ali i o udjelu pojedinca, u ovom slučaju Marija Kosa, u novijem razvitku prava i zakonom utvrđenih dužnosti odvjetnika prije 1990. i poslije toga.

 

Nije bilo nimalo slučajno što je izabran u uski krug uglednika koji su nadzirali prve demokratske pluralističke izbore 1990., gdje sam ga imao prigodu ne samo upoznati, nego i ocijeniti kao istinskog domoljuba i uz to predanog zastupnika prava i pravde, legaliteta i zakonitosti. Bijasmo obadvojica povezano suglasni u najavljivanju novoga vremena baš u tom pogledu, o čemu Kos i u ovom svojem djelu, na svoj koncizni način, činjenično svjedoči.

 

To je ujedno prigoda da kao recenzent, i kao političar i književnik, ocijenim posebnu vrijednost toga djela ostvarenog Kosovim umijećem pisanja, tako da riječima bude tijesno, a činjenicama, mislima i zaključcima prostrano. To daje ovom štivu snagu poticajnosti za nadogradnju u kojoj (svakoj mogućoj!) obvezatno ostaje čvrsta kralježnica i neoboriv putokaz.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija