Jump to content

bubamara_25

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, i moj problem vezan je uz pitanje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Naime, prilikom informiranja o besplatnom dopunskom osiguranju, iako sam djete smrtno stradalog branitelja (uz to nezaposlena), rečeno mi je da sam sa svojih 28 godina "prestara da koristim pravo na besplatno dopunsko osiguranje". Ne znam gdje je navedeno do koje godine je moguće po tom zakonu ostvarivati pravo, jer u objavljenom privitku HZZO nije istaknuto ništa više od toga da: pravo imaju članovi obitelji?
  2. Imam nekoliko pitanja, pa bi zamolio ukoliko netko zna odgovor. Ovih dana moram napraviti promjenu prebivališta. Dakle, rečeno mi je da odem u svoju županiju, svoj grad, odjavim prebivalište u nadležnoj policijskoj upravi te da sa vlasnikom i vlasničkim listom isto prijavim u novom mjestu prebivališta. Također, ako sam dobro razumio nužno je promjeniti osobnu iskaznicu, dok putovnicu i vozačku dozvolu nije potrebno?! Obzirom da sam sa stanodavcem prijatelj, i da ne plaćam najam stana, da li svojom prijavom prebivališta na njegovu adresu on zakonski gubi nešto? Da li je dužan plaćati neki porez? Nadalje, kao nezaposlen u svom gradu redovno sam se javljao na HZZ, da li sa svojom radnom knjižicom samo idem na redovnu prijavu u novo mjesto prebivališta, ili i tu treba nešto mjenjati? Unaprijed zahvaljujem.
  3. U roku od 30 dana nakon završetka redovnog školovanja, obvezan je s radnom knjižicom javiti se na HZZ i evidentirati se kao Tražitelj zaposlenja u pomoćnoj evidenciji (a ne kao nezapoleni u redovnoj evidenciji), na istom mjestu preuzeti potvrdnicu da je nezaposlen, i proslijediti je na istu adresu gdje je svake godine slao i potvrdnice o redovnom školovanju.
  4. Ali i mene interesira kako se to tumaci zakonom, ostavinskom raspravom vlasnica sam 1/3, bas kao i moja djeca. ( I ne mogu ostati imuna na ovaj tvoj komentar- "imam kuću - daj mi stan." Ja sam tu da pitam savjet, pomoć, koliko nas zivi u zajednickom kucanstvu i u kakvim uvjetima je tebi nepoznanica; a na koncu, ja bih bila najsretnija majka na svijetu da su moja djeca imala tu "privilegiju" da odrastaju uz oca. )
  5. Udovica sam smrtno stradalog branitelja, čiji je "uzrok smrti u svezi s obranom suvereniteta RH". Konačno rješenje o trajno utvrđenom statusu članova obitelji smrtno stradalog branitelja smo dobili tek prije nekog vremena, iako je zahtjev predan još 2005. godine. Svojevremeno, nakon njegove smrti ostavinska rasprava je svu imovinu, pa tako i obiteljsku kuću stavila na mene i dvoje odrasle djece. Obzirom da ja i kćerka imamo prava na obiteljsku mirovinu + invalidninu; zanima me da li ijedna od nas može iskoristiti pravo na stambeno zbrinjavanje? Ona je sada napunila 26 godina, završila studij, i zadrzala mirovinu kao nezaposlena. U zakonu stoji da: «djeca smrtno stradaloga branitelja ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje ako su u trenutku podnošenja zahtjeva bili ne stariji od 26 godina i ako su na redovitom školovanju.» Da li je realno da ona ipak preda zahtjev obzirom da prije i nije mogla jer nismo imali trajno riješen status? Da li taj zakon zaista treba doslovno tumačiti? I da li je moguće da ja imovinu prenesem na djecu i onda zatražim pravo na stambeno zbrinjavanje? Unaprijed zahvaljujem
  6. Vec jedno vrijeme me muci pitanje pa je najbolje da ga postavim ovdje. Dakle, nezaposlena sam, kao dijete smrtno stradalog branitelja, korisnica sam obiteljske mirovine (završila sam studij i kao nezaposlena osoba po zakonu imam pravo koristiti je još godinu dana). I sada me interesira da li mogu ovo ljeto nekako raditi sezonski posao a da ne izgubim pravo na mirovinu? Da li postoji neki nacin prijave kao honorarno ili na nekakav drugi ugovor a da istovremeno zadrzim mirovinu ( i status nezaposlene osobe )?
  7. Iako mi još na kućnu adresu nisu poslali rješenje, u područnoj službi mirovinskog rekli su mi da je slučaj riješen negativno s obrazloženjem - DA NEMAM STATUS ČLANA OBITELJI, tj. da se ne vodim kao član obitelji (unatoč tome što sam priložila vjenčani list prilikom zahtjeva za pravo na mirovinu), te da ću kroz 10 dana dobiti to rješenje kući. Sada mi zaista ništa nije jasno, kako ja kao njegova supruga nisam član obitelji?? Čime da to dokažem ako ne vjenčanim listom?!
  8. Poštovani, udovica sam umrlog hrvatskog branitelja. Kada smo nakon smrti (koja je nastupila 23.12.1998.) zatražili Postupak za priznavanje obiteljske mirovine za dijete koje se školovalo, dobili smo rješenje u kojem stoji, citiram: «da je rješenjem naslova od 9.11.99 osiguraniku priznato pravo na obiteljsku mirovinu po općim propisima – da je služba vještačenja od 11.10.2000. utvrdila da je uzrok nasilne smrti hrvatskog branitelja direktno u svezi s bolešću po članku 2 st. 2 zophbdr-a. « Dakle, dijete je kroz cijelo školovanje, i godinu dana nakon završetka studija zadržalo svoja prava na mirovinu po zakonu o phbdr (bez prava na invalidninu, ona je još u postupku). Prije nekoliko mjeseci (zahtjevom za obiteljsku mirovinu i traženom dokumentacijom) od područne službe zavoda za mirovinsko zatražila sam svoje pravo na obiteljsku mirovinu, no dobila sam negativno rješenje. Da li zaista ja, kao udovica, sada nemam prava obiteljsku mirovinu? Imam 54 godine i 35 godina radnog staža, u trenutku suprugove smrti imala sam 44 godine. To me je neugodno iznenadilo, i molila bih vas da mi pojasnite pod kojim uvjetima i na koji način ja mogu ostvariti pravo na tu mirovinu. Zahvaljujem.
  9. Ministarstvo je reagiralo kao i uvijek kada ne znaju što napraviti - usmjere na neki drugi broj, i nitko od njih nije mi znao konkretno reći što bi ja sad trebala napraviti. Vjerujem da od njih neću dobiti nikakvo rješenje problema dok god preko dnevnog tiska ne izadjem s problemom "van" prozivajući odgovorne.
  10. U tome i je problem, ne mogu dobiti potvrdu o nezaposlenosti jer se ne mogu niti prijaviti na zavod za zapošljavanje, ne dozvoljavaju mi, jer prilikom prijave na zavod moram potpisati ugovor na kojem, izmedju ostalog, piše da nisam korisnik obiteljske mirovine. Dakle, apsolutno sudaranje dva zakona donesena od iste države.
  11. Dijete sam smrtno stradalog branitelja, i kao takva korisnica sam obiteljske mirovine. U redovnom roku sam diplomirala i po pravima hrvatskih branitelja zadržavam obiteljsku mirovinu i godinu dana nakon završetka redovnog studija članak 29.3, citiram "Djeca, posvojenici i pastorčad smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja ako su nezaposlena, a najduže 12 mjeseci nakon završetka ili prekida redovnog školovanja. " Međutim, taj zakon se kosi sa zakonom Hrvatskog zavoda za zapošljavnja, i oni me ne žele prijaviti na zavod upravo zato jer sam korisnica mirovine, jer po njihovom zakonu kao korisnik bilo kakvih primanja ne mogu biti na zavodu. Obratila sam se na nekoliko adresa, no nitko ne može ili pak ne želi dati konkretan odgovor što mi je činiti. Očigledno je da se sudaraju dva zakona, i naravno, rezultat će biti na moju štetu jer za prijavu na zavod morat ću se odreći vlastitog zakonskog prava na mirovinu. Ako netko ima bilo kakav savjet, molila bi...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija