Jump to content

Česta pitanja

Često postavljana pitanja

REGISTRACIJA:

1.     Kako se registrirati?

Registracija na Legalis portalu je jednostavna, automatska i brza. Registracijski postupak započinjete klikom na poveznicu „Registrirajte se!“, koja vam otvara registracijski obrazac. U tom obrascu izaberite korisničko ime pod kojim ćete sudjelovati na portalu, šifru pod kojom ćete se prijavljivati, unesete svoju e-mail adresu, prihvatite uvjete korištenja te pritisnite tipku „Pošalji“.

Unutar nekoliko minuta od slanja obrasca, na e-mal adresu koju ste ostavili u njemu stiže vam aktivacijska poruka. U toj poruci se nalazi poveznica na koju trebate kliknuti kako bi aktivirali vaš korisnički račun. Nakon što to učinite, vaš korisnički račun je spreman za upotrebu. Otiđite na Legalis portal, i u blok „Prijava“ unesite svoje korisničko ime i šifru te kliknite na tipku „Prijava“.

Napomena: Svoju e-mail adresu pažljivo unesite u registracijski obrazac, jer ako ona ne bude točno unesena, aktivacijski mail vam neće stići, pa nećete moći završiti registracijski postupak. 

2.     Stalno primam poruku da je korisničko ime/nadimak već registrirano.

Zbog velikog broja korisnika Legalis portala, preko 100.000 potencijalnih korisnička imena je već ranije zauzeto. Ukoliko vam sustav javi da je korisničko ime koje ste izabrali ranije zauzeto, pokušajte uz željeno korisničko ime dodati još neki broj, slovo ili znak (npr. datum ili godinu rođenja – mario79, jasna1304) te pokušajte ponovo. 

3.     Registrirao sam se, ali mi nije stigao mail za aktivaciju.

Ukoliko nakon dvadesetak minuta od slanja registracijskog obrasca još uvijek niste primili aktivacijski mail, to je ili znak da ste u registracijskom obrascu netočno unijeli svoju mail adresu, ili da sustav iz nekog drugog razloga nije uspio generirati i poslati aktivacijski mail prema vama. Ako vam se to dogodi, javite se na adresu: legalis@legalis.hr te u svojoj poruci svakako navedite pod kojim ste se korisničkim imenom registrirali. 

4.     Da li se registracija ili korištenje Legalisa plaćaju?

Ne. Registracija, pristup i korištenje svih sadržaja na Legalis portalu su potpuno besplatni za sve.

5.     Zaboravio sam šifru i/ili korisničko ime pod kojom sam se registrirao.

Ukoliko zaboravite šifru ili korisničko ime pod kojom ste se registrirali, kliknite na poveznicu „Zaboravili ste šifru?“  te u odgovarajuće polje unesite mail adresu koju ste pohranili prilikom registracije na stranicu. Sustav će vam automatski na tu mail adresu poslati link za novu šifru.  

6.     Ne uspijevam se prijaviti. Da li to znači da ste mi blokirali korisnički račun?

Ako se ne uspijevate prijaviti na stranicu vrlo je vjerojatno vaš problem leži negdje drugdje, a ne u tome da smo vam blokirali korisnički račun.   Blokiranje (privremeno ili trajno) korisničkih računa je mjera koju koristimo u izuzetnim slučajevima teških i težih kršenja uvjeta korištenja stranice, ili pravila foruma, od strane nekog pojedinog korisnika. Kad god je to moguće, korisnik čiji korisnički račun se blokira o tome bude obaviješten, bilo mailom, privatnom porukom, ili u raspravi na forumu u kojoj je sudjelovao. Blokiranje korisničkog računa je krajnja i rijetko korištena mjera te joj gotovo uvijek prethode upozorenja od strane moderatora i urednika.

Ukoliko sami ne uspijete riješiti problem sa vašom prijavom na stranicu, javite se na adresu legalis@legalis.hr te u svojoj poruci navedite pod kojim ste korisničkim imenom registrirani, kakav vam se problem pojavio te kakvu vam poruku sustav šalje kad vam odbija prijavu. 

7.     Ne želim više sudjelovati na Legalisu. Mogu li obrisati svoj korisnički račun?

Ukoliko više ne želite sudjelovati na portalu, na raspolaganju vam je nekoliko opcija. Ponajprije, možete obrisati podatke koje ste unijeli u svom korisničkom profilu, privatne poruke te sve informacije za koje više ne želite da budu dostupni, te svoj korisnički račun jednostavno prestati koristiti. Osim toga, možete promijeniti svoje korisničko ime u neko drugo (jednom godišnje), i na taj način dodatno anonimizirati svoje prethodno sudjelovanje na Legalis portalu. Ukoliko vam prethodne dvije mogućnosti nisu dovoljne, također možete zatražiti potpuno brisanje svog korisničkog računa slanjem zahtjeva na e-mail adresu: legalis@legalis.hr. Brisanjem vašeg korisničkog računa će biti obrisani svi vaši osobni podaci u našem sustavu – podaci korisničkog računa, privatne poruke, objave statusa, podaci o prijavama i posjetima stranici kao i svi drugi osobni podaci koje smo prikupili. Međutim, imajte na umu da brisanje korisničkog računa za sobom ne povlači brisanje objava koje ste možda prethodno objavili u Legalis forumu, iz razloga što bi brisanje tih objava u većini slučajeva uzrokovalo prekid u tijeku ranije započetih razgovora te dovelo do prekida u tijeku arhiviranih razgovora, a što bi arhivu zapisa činilo nepotpunom te na taj način uzrokovalo probleme vezane za slobodu izražavanja i informiranja drugih korisnika. Takva situacija predstavlja iznimku od prava na brisanje, predviđenu člankom 17(3)a GDPR, u slučajevima kad je nastavak obrade podataka potreban za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i informiranjaZa detalje o brisanju pojedinačnih objava ili njihovih dijelova pogledajte odgovor na pitanje broj 11.

SUDJELOVANJE U FORUMU

8.     Kako mogu objaviti svoje pitanje na Legalis portalu?

Rasprave na Legalis forumu su vidljive svima, no objavljivanje je dozvoljeno samo registriranim korisnicima. Stoga, da bi objavili svoje pitanje na Legalis portalu trebate biti kao korisnik prijavljeni na stranicu. Ako niste  registrirani ili prijavljeni kao korisnik stranice, a ne znate kako to postati, pogledajte odgovor na pitanje broj 1. Nakon što ste se prijavili na stranicu odaberite forum u kojem želite sudjelovati (npr. Obiteljsko pravo, Stvarno pravo, Nasljedno pravo itd.). Nakon što to učinite, u gornjem desnom kutu stranice kliknite na ikonu pod nazivom „Nova tema“. Ona vam otvara obrazac za upisivanje vašeg pitanja. U taj obrazac upišite naziv svoje poruke (ne dulji od nekoliko riječi), tekst poruke/pitanja, a nakon što ste završili s pisanjem, kliknite na tipku „Objavi“ koja se nalazi na dnu obrasca. Time je vaše pitanje objavljeno. Ne pišite VELIKIM SLOVIMA. Takve poruke bez upozorenja brišemo. 

9.     Kako se mogu uključiti u neku već postojeću raspravu?

Da bi se uključili u neku postojeću raspravu morate biti prijavljeni  kao korisnik na stranicu. Ako niste  registrirani, ili prijavljeni kao korisnik, pogledajte odgovor na pitanje broj 1. kako to učiniti.

Nakon što ste se prijavili na stranicu, odaberite temu u kojoj želite sudjelovati. Nakon toga, u gornjem desnom kutu stranice (ili pri dnu desno posljednje poruke u toj raspravi) kliknite na tipku „Odgovori“. Ova tipka vam otvara obrazac za upisivanje vašeg odgovora. U njemu upišite naslov vašeg odgovora, tekst samog odgovora, a nakon što ste završili s pisanjem, kliknite na tipku „Objavi“, koja se nalazi na dnu obrasca. Time je vaš odgovor objavljen. Ne pišite VELIKIM SLOVIMA. Takve poruke bez upozorenja brišemo. 

10.  Što učiniti ako nisam siguran u koji forum moje pitanje pripada?

Ukoliko niste sigurni u koji forum vaše pitanje  pripada, objavite ga u onom forumu za koji vam se čini da  mu je najbliži po sadržaju.  Ukoliko ne znate koji od postojećih foruma je najbliži po sadržaju pitanju koje vas zanima, objavite ga u forumu „Ostala pravna pitanja“. Ako pitanje koje ste objavili ne spada u određeni forum, moderatori će ga premjestiti u forum u koji pripada. Moderatori ne obavještavaju pokretače ni sudionike o takvom premještanju tema.

11.  Kako mogu izmijeniti ili izbrisati objavu koji sam ranije napisao na Legalis forumu?

Svoje objave u forumu korisnici samostalno mogu mijenjati unutar dva sata od njihovog objavljivanja. Nakon proteka tog roka, objave ostaju trajno zapisane u bazi podataka na Legalis portalu, i mogu po potrebi biti udaljene s javnog dijela Legalis foruma, ukoliko osoba koja je takvu objavu napisala i objavila to izričito pisanim putem zatraži i valjano obrazloži razloge za takvo uklanjanje.  O svakom takvom zahtjevu se posebno odlučuje. Uvijek se može tražiti brisanje osobnih podataka iz objava na forumu koje bi identificirale fizičke osobe ili mogle voditi identificiranju fizičkih osoba. Sve takve zahtjeve potrebno je slati na e-mail adresu: legalis@legalis.hr

12.  Postavio sam pitanje u forumu, no još nisam dobio odgovor. Zašto?

Na forume Legalis  portala svakodnevno stigne više desetaka pitanja, i neka ne uspijevaju biti raspravljena. Vrlo često se to desi i zbog toga jer nitko od sudionika u tom trenutku ne zna točan odgovor na postavljeno pitanje, ili samo pitanje nije bilo dovoljno jasno ili detaljno postavljeno. Pokušajte svoja pitanja postavljati na dovoljno jasan i detaljan način, jer time povećate mogućnost da dobijete točniji i precizniji odgovor.

13.  Postavio sam pitanje u forumu, i više ga nema tamo. Zašto ste ga izbrisali?

Pitanja se brišu ili uklanjaju s foruma izuzetno rijetko, i to samo u slučajevima kad predstavljaju ozbiljno kršenje pravila foruma ili općih uvjeta korištenja stranica legalis.hr.

Ukoliko vaše pitanje ne možete pronaći tamo gdje ste ga objavili, to je najvjerojatnije zbog toga što ste ga objavili u neprikladnom forumu, pa ga je netko od moderatora premjestio u neki od foruma u koji bolje pristaje. Kako bi pronašli svoju temu iskoristite mogućnosti pretraživanja foruma. Kako pretraživati sadržaj foruma možete vidjeti u odgovoru na slijedeće pitanje.

14.  Kako pronaći rasprave koje me zanimaju na forumu?

Na Legalis forumu je do sad raspravljeno više desetaka tisuća pravnih pitanja, i velika je vjerojatnost da je više pitanja nalik vašemu već ranije bilo raspravljano. Najbolji način za pronalaženje takvih tema je pomoću pretraživača foruma.

Legalis forum se može pretraživati na više načina, no najefikasniji način je tako da u Glavnom izborniku stranice odete na Forum, i kad vam se otvori njegov podizbornik, u njemu kliknete na stavku pod nazivom „Pretraži sadržaj foruma“. U obrascu koji vam se otvori pod „Ključne riječi“ upišite riječi ili fraze koje su karakteristične za vaš slučaj (npr. alimentacija, oporuka, trajna nesposobnost itd.). Nakon toga, kliknite na tipku „Traži“ koja se nalazi na dnu stranice. Sustav će vam prikazati sve teme koje sadrže zadane ključne riječi. Po potrebi svoje traženje ponovite više puta različitom kombinacijom ključnih riječi.  

PRUŽANJE PRAVNIH SAVJETA I PRAVNE POMOĆI:

15.  Mogu li vam se za pravni savjet obratiti e-mailom  ili telefonom?

Ne. Pravne savjete ne pružamo individualno putem e-maila, privatnih poruka, pisama, društvenih mreža, ili na druge slične načine. Pravna pitanja se putem ove stranice sraspravljaju isključivo na Legalis forumima te vas molimo da sva svoja pitanja objavljujete jedino tamo. Na sva pitanja upućena nam na druge načine nismo u mogućnosti odgovoriti.

16.  Mogu li pravni savjet ili pravnu pomoć od vas dobiti osobno?

Ne. Pravnu pomoć ne pružamo u direktnom kontaktu sa strankama.  

MODERATORSTVO

17.  Kako se postaje moderator?

Za moderatore Legalis portala se pozivaju oni korisnici koji se iskažu svojim prijašnjim sudjelovanjem na Legalis forumu. Karakteristike koje čine kvalitetnog kandidata za moderatora su:  volja za sudjelovanjem na Legalis forumu (sto ili više objavljenih poruka),  kvaliteta napisanih objava,  dobro poznavanje neke grane prava te naročito pristojnost  i odmjerenost u nastupu i odnosu prema drugim korisnicima foruma. Nema javnog natječaja za prijem novih moderatora, već se moderatori pozivaju onda kad kvalitetni kandidati budu uočeni, a u skladu sa stvarnim potrebama stranice.

Ukoliko smatrate da odgovarate navedenim karakteristikama za moderatora ove stranice, pošaljite nam na e-mail adresu legalis@legalis.hr  svoj kratak životopis te razloge zašto vjerujete da bi bili dobra osoba za tu funkciju. Sve pristigle ponude korisnika će biti pažljivo razmotrene.

 

 

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija