Jump to content

bero555

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Felixx, puno hvala na odgovoru. Daj mi molim te pojasni kako se izračunaju dijelovi za brata. Znači, kako se dobije da bratovih 4/9 nasljeđuje sestra s 3/9 i polubrat s 1/9? Računa li se to tako da prividno njega nasljeđuju po pola preminuli otac i majka (kao međukorak) i onda tu polovicu od 4/9 koja ide na oca nasljeđuje njegova kćer (kao jedina živuća nasljednica), a drugu polovicu od 4/9 koja ide na preminulu majku po pola sin iz prvog braka i sestra? Pretpostavljam da je tako, ali svejedno da pitam.. Hvala još jednom..
  2. Ostavitelj pa majka pa sin (sve u međuvremenu između smrti ostavitelja i ostavinske rasprave).. Živi su dakle kćer i njen polubrat.
  3. Iza pokojnika (ostavitelj) je u trenutku smrti ostala supruga, sin i kćer. Sin nema potomaka niti supruge, i umro je nakon smrti ostavitelja (oca) kao i supruga od ostavitelja. Oboje su umrli u vremenu prije ostavinske rasprave. Supruga ostavitelja ima iz prvog braka sina kojemu je ostavitelj dakle bio očuh.. E sad, ispravite me ako gdje griješim...imovinu ostavitelja su u jednakim omjerima naslijedili supruga, sin i kćer. Suprugin dio, s obzirom da je umrla, u jednakim omjerima nasljeđuju sin iz prvog braka i kćer iz drugog. No, što je s dijelom sina ostavitelja koji je također preminuo i koji nema potomaka niti nasljednika? Da li njegov dio u jednakim omjerima nasljeđuju polubrat po majci i sestra? Hvala unaprijed na odgovoru..
  4. Pozdrav! Molim vas za informaciju kako izgledaju pravila nasljeđivanja u slučaju kada ostavitelj nema živog bračnog druga (supruga umrla prije ostavitelja) niti djece, a ima 3 brata (po ocu i majci) te 2 polu-brata (brata po ocu) i 2 polu-brata (brata po majci). Roditelji umrlog nisu živi. Hvala unaprijed na odgovoru..
  5. Nitko od vas nije nedavno kupovao novogradnju i na nju platio porez? Hm..
  6. Pozdrav! Molim za pomoć. Kupio sam stan u novogradnji od privatnog investitora. Rješenjem porezne uprave , a temeljem članka 10. Zakona određen mi je porez na promet u iznosu od 5% kupoprodajne vrijednosti stana za kvadrate za koje nisam oslobođen plaćanja poreza (radi se o prvoj nekretnini i stanu koji je površinom veći od površine za koju sam plaćanja oslobođen temeljem broja članova obitelji). Zanim me da li se u mom slučaju (novogradnja od privatnog investitora) koristi članak 10 (5 % vrijednosti stana) ili možda članak 11c (gdje bi se porez računao na temelju vrijednosti zemljišta+komunalno uređenje istoga)? Za drugi sam slučaj našao info da se u praksi radi oko cca. 1,5-2% vrijednosti cijene kvadrature. Da li je to točno? Hvala unaprijed na odgovoru. Pozdrav..
  7. Pozdrav! Kupio sam stan u novogradnji u kojoj je investitor fizička osoba. Kako bi trebao izgledati sam čin preuzimanja ključeva, tj. stana? Da li je obavezno ispunjavanje nekog oblika zapisnika o preuzimanju i imam li se na što pozvati ako investitor smatra da ispunjavanje istoga nije potrebno? S druge strane, teoretski, mijenja li se što na stvari, u slučaju da recimo stanu naknadno nađem neke prikrivene nedostatke, zahtijevanje ispravka istih od investitora činjenica da npr. zapisnik o preuzimanju ne postoji? Osim toga, u slučaju nepostojanja spomenutog zapisnika, hoću li imati problema prilikom prijenosa npr. struje, vode i sl. na svoje ime (s obzirom da pretpostavljam da se u zapisnik evidentiraju stanja brojila na dan preuzimanja)? Unaprijed hvala! Svaki savjet je dobrodošao..
  8. Marco puno hvala na odgovoru! Ideja s Upravnim sudom mi je bila da ako podignem spor protiv Samostalne službe za drugostupanjski postupak u M. financija zbog šutnje administracije da će Upravni sud, (ukoliko utvrdi da sam poštovao rokove za ulaganje žalbe, slanje požurnice i sl. te da Samostalna služba nije odradila posao u predviđenim vremenskim okvirima) naložiti rješavanje žalbe u razumnom roku. Zna li netko da li u slučaju da pokrenem upravni spor, da li žalbu rješava Upravni sud ili Služba za drugostupanjski spor? Ja bih rekao Služba za drugostupanjski postupak.. Potražit ću opet malo što internet kaže o svemu tome..
  9. Možete li mi molim Vas reći zbog čega ne biste pokretali upravni spor? Može li se pokretanje spora negativno odraziti na rješavanje žalbe ili se radi o nekom drugom razlogu? Meni zvuči nevjerojatno (Dobro mi jutro, očito!) da postoji Samostalna služba za drugostupanjski postupak u kojoj je netko stalno zaposlen, a kojoj treba nekoliko godina da se oglasi na uloženu žalbu! Nekako ne vjerujem da imaju na tisuće predmeta koji čekaju rješavanje (možda se varam). Što se tiče zateznih kamata, zaista je nelogično da samostalna služba ima zakonski rok da rješi žalbu u roku od 60 dana od zaprimanja spisa no ako ju ne riješi u tom roku, već recimo, nakon dvije godine, nikome ništa.. Pa nakon dvije godine vrijednost novca koji mi država duguje će se smanjiti barem za iznos inflacije.. Ako nema prava na zatezne kamate (naravno, u slučaju pozitivno riješene žalbe) barem od dana ulaganja žalbe + 60 dana u kojem je ista morala biti riješena od drugostupanjskog organa onda je to.. hm.. ajmo reći bezveze Da ne spominjem da mi nije isplaćen niti onaj dio povrata poreza koji nije sporan (ok, tako i piše da žalba odgađa izvršenje, ali nisam mislio da to izvršenje može trajati godinama). Ako netko ima isustava sa drugostupanjskim tijelom u Min. financija ili Upravnim sudom, molim ga da ga podijeli sa mnom.. Hvala unaprijed!! Pozdrav
  10. Rubrika, hvala na odgovoru Samostalna služba za drugostupanjski postupak je zaprimila moju požurnicu 9.2.2011. godine. Naravno, ili bolje rečeno, nažalost, od onda od njih niti traga niti glasa. Pretpostavljam da mi se pokretanje upravnog spora sad nameće kao jedini mogući naredni korak, jesam li u pravu? Ako da, možete li me uputiti kako se pokreće upravni spor i postoje li kakvi troškovi prilikom pokretanja (pitanja su vama maherima smiješna, ali imajte obzira za nas neuke koji smo izgubljeni u bespućima hrvatskog zakonodavstva )? I još vas molim da mi kažete, mogu li prilikom upravnog spora tražiti nekakve zatezne kamate na ime neisplaćenog poreza jer se rješavanje žalbe očito može odužiti.. Hvala unaprijed na odgovorima! Pozdrav
  11. Pozdrav! Molim za savjet koji se tiče neisplaćenog povrata poreza za 2009. godinu, točnije rečeno, do današnjeg dana neriješene žalbe na porezno rješenje. Situacija je sljedeća: Poreznim rješenjem (s datumom 26.10.2010.) odbijeno mi je uvećanje osobnog odbitka za oca koji je nezaposlen i nema nikakvih primanja u 2009. godini, ali na čije ime glasi račun za suvlasnike stambene zgrade u kojoj živimo, a koji služi za prikupljanje stambene pričuve (otac bez naknade vrši dužnost upravitelja zgrade i naravno, ne može raspolagati navedenim novcem bez suglasnosti stanara). Na porezno rješenje sam pravovremeno podnio žalbu kojoj sam priložio dokaze da račun i prihodi na njemu u 2009. godini(koji prelaze 10.800,00 kn) glase na ime oca, ali da račun pripada suvlasnicima zgrade. Dopisom od 18. studenog 2010. godine obavješten sam da je moj područni ured porezne uprave žalbu proslijedio Samostalnoj službi za drugostupanjski upravni postupak Ministarstva financija. Od tada nisam dobio nikakvu informaciju o pozitivnom ili negativnom rješenju žalbe niti mi je isplaćen neosporavani iznos povrata određen rješenjem od 26.10.2010. Moje je pitanje koji je rok za rješavanje žalbe i isplatu poreza za 2009. godinu? Savjeti dobrodošli.. Hvala!
  12. Pozdrav! Imam jedno pitanje. Koji su legalni identifikacijski dokumenti u RH? Može li se vozačka dozvola smatrati za dokument koji dokazuje identitet neke osobe? Upravo se vratih iz pošte gdje kažu da pošiljku koju morate podići osobno u pošti, daju jedino uz osobnu ili putovnicu, budući da vozačka prema njihovom pravilniku nije važeći dokument??!! Tko je tu lud? Hvala unaprijed na odgovorima.. Pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija