Jump to content

NIKMAN

Korisnik
 • Broj objava

  24
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Građansko uhićenje

  Molio bih da mi se objasni kako je u našem zakonu reguliran pojam, zadržavanja, ili uhićenja, počinitelja kaznenog djela, od strane građana koji nemaju ovlasti.
 2. Dvije osobne

  Imam dvojno državljanstvo, Hrvatsko i Bosansko. Živim u Hrvatskoj i do sada sam imao i hrvatsku i bosansku osobnu. Obzirom da mi je bosanska istekla, zanima me da li je mogu ponovo izvaditi u Bosni. Po mojim saznanjima sa bosanske strane nema problema da mi izdaju novu, ali ne bih da zbog toga imam neugodnosti u Hrvatskoj gdje živim. Da li mogu legalno imati osobne u obje države??
 3. Plaćeni blagdani

  Hvala na odgovorima, dali ste mi temelj na kom ću graditi borbu za svoje pravo. Lp
 4. Plaćeni blagdani

  Oni to tumače ovako. Mi ti platimo 168 iako si odradio 160, valjda je onih 8 blagdanski njihov poklon, a ako odradiš još osam onda te platimo opet 168 jer si toliko i radio a onaj njihov blagdanski poklon ne daju. Tražio sam da mi dostave na osnovu koje zakonske odredbe dan blagdana u fondu sati mjenjaju prekovremenim satom al ne znaju. Kažu to je praksa i knjigovodstveni program to tako radi. Tražili su par dana da to razmotre pa će mi navodno dati odgovor. Kad mi odgovore vidjet ću kako dalje. Kad sam pravnicu upitao ne čini li joj se apsurdno da me isto plate ako ne odradim 8 sati prekovremeno i ako ih odradim a njen je odgovor da je zaista čudno ali da ona nema pojma zašto je tako.
 5. Plaćeni blagdani

  I ja i poslodavac imamo urednu evidenciju sati i tu nema spora. Čak nije ni plaćanje sporno. Ukoliko mjesec ima fond sati 168 a od toga je 160 radno a osam blagdan oni meni plate fond, dakle plate mi 168 sati. I tu nema spora. Ali ako ja taj mjesec odradim vanredno još 8 sati, oni mi opet plate samo 168. Tih dodatnih 8 koji su prekovremeni stave u fond sati umjesto blagdana a blagdanski sati nestanu. E tu je spor. Da li ti prekovremeni sati idu u fond onoliko koliko je bilo blagdanskih sati ili ostaju prekovremeni. Ako ih ne radim plate mi 168 sati a ako ih radim opet mi plate 168.
 6. Plaćeni blagdani

  Ali u taj tjedni sat ulazi i sat blagdana kao ravnopravan onom satu koji nije blagdan???
 7. Plaćeni blagdani

  Zahvaljujem. Na taj način su mi uzeli već puno sati. Recimo za 12/17 sam odradio 28 sati prekovremeng ali su mi 16 prebacili u fond a 12 isplatili kao prekovremeno. Daljnju borbu ću nastaviti preko sindikata. Lijep pozdrav
 8. Plaćeni blagdani

  Nakon razgovora sa pravnom i računovodstvenom službom dibijam sledeću informacuju. U mjesecu u kom je recimo jedan blagdan, 8 sati, firma će mi isplstiti radne dane plus tih osam blagdanskih koje ću biti slobodan te tako isplstiti zakonom propisani fond za taj mjesec. Ali, ukoliko zbog bilo kojih razloga u tom mjesecu radim više sati, recimo subotom ili nedjeljom, iz tih sati će mi sate blagdana zamjeniti njima i njih ubaciti u fond. Dakle ako je fond sa blagdanom 168 sati bit će mi toliko plaćeno ali ako odradim još osam sati opet će me platiti 168 sati jer će ove prekovremene ubaciti u fond. Da li je to u skladu sa zakonom???
 9. Plaćeni blagdani

  Sivko, ja taj dan neću raditi, neću dobiti naknadu i tražit će da radim na nekom drugom objektu tih 8 sati. Šta je od svega toga protivno zakonu?? Ključno pitanje je da li tih osam blagdanskih sati koji neću raditi jer su neradni poslodavac mora da mi isplati ili ne?
 10. Plaćeni blagdani

  Meni ga ne plate i još ga moeam odraditi jer nemam fond sati pošto se na taj dan ne radi. Kolko sam se raspitao u više poduzeća saznao sam da je svima državni blagdan neradan ali plaćen dan. Sem zaštitaru
 11. Plaćeni blagdani

  Prema posebnom zakonu, radnici imaju pravo ne raditi u dane blagdana, a poslodavac im je dužan isplatiti naknadu plaće. Koji su dani određeni kao državni blagdani i neradni dani, uređeno je Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH. Radnik ima pravo na naknadu plaće samo ako bi prema rasporedu rada toga dana trebao raditi, a zbog blagdana ne radi. Pošto radim redovno radno vrijeme od 8-16 i trebao bih raditi svaki radni dan, a ne radim ga jer je taj dan blagdan i nisam trebao biti slobodan smatram da bi mi ga trebali platiti i uračunati u fond sati
 12. Plaćeni blagdani

  Nisam radio jer je po zakonu to plaćen neradni dan. Dakle, recimo 2.4. na uskršnji ponedeljak je neradni dan ali se svima koji ga ne rade plati i ulazi u fond sati a onima koji rade se plati uvećano.
 13. Štovani, Radim kao zaštitar u firmi Securitas Hrvatska. Raspoređen sam na radno mjesto na kom imam redovno radno vrijeme. Radim svaki radni dan od 08-16 te odrađujem redovan, zakonom određeni fond sati. Međutim ukoliko je u tom mjesecu neki blagdan, poslodavac mi ga ne plaća niti mi ga računa u fond sati nego traži da vikendom ili noću odradim te sate blagdana kako bih ispunio propisani fond sati. Obzirom da ne radim u režimu preraspodjele sati nego u režimu redovnog rada smatram da bi mi blagdane trebali platiti i računati u mjesečni fond. Molio bih Vas za tumačenje zakona vezano za plaćanje blagdana i naputak kako da ostvarim svoje pravo, ukoliko ga posjedujem. Lijep pozdrav
×